Orhan Delibas

Naam: Orhan Delibas
Geboren: 28 januari 1971 te Kayseri (Turkije)

1992, Olympische Spelen XXV te Barcelona, Spanje
Sport: boksen
Onderdeel: zwaarweltergewicht tot 71 kg
Prestatie: zilver

Op het erepodium frommelde hij twee papieren zakdoekjes weg. Orhan Delibas had ermee de tranen van verdriet en teleurstelling weggeveegd. De zilveren medaille in het zwaarweltergewicht was voor de eerzuchtige 21-jarige Arnhemmer slechts een troostprijs. Dat hij verloren had van de Cubaanse wereldkampioen Juan Carlos Lemus kon hem niet opbeuren. Het tekende de mentaliteit van de geboren Turk. "Nu was hij beter dan ik. Maar er komt een tijd dat ik hem zal verslaan", voorspelde Delibas geruime tijd na zijn verloren partij nog steeds teleurgesteld.

Af en toe spelend met het zilver om zijn hals vertelde hij van zijn geblesseerde rechterhand en de pijn in zijn rug, die hem sinds een paar dagen plaagden. "Ik kon met mijn rechterhand de stopstoot niet zetten en de pijn in mijn rug maakte mij veel minder beweeglijk dan normaal."

Twee belangrijke wapens
Delibas gebruikte zijn rechterhand tegen Lemus weinig uit angst een ernstige blessure op te lopen. De Arnhemmer had de mogelijkheid van een pijnstillende injectie niet onder ogen willen zien. De blessures opgelopen in een toernooi, waarin hij vier tegenstanders overtuigend versloeg, ontnamen Delibas in de finale twee belangrijke wapens: zijn stootkracht en snelheid. Tegen wereldkampioen Lemus was dat teveel. "Het was het eerste verlies in een seniorentoernooi, waarin ik de finale haalde."

Delibas maakte in het Olympische seizoen internationaal grote indruk door zijn winst in het toernooi om de Chemie Pokal in Halle en het Olympisch kwalificatietoernooi in San Pellegrino Terme. In de Duitse stad versloeg hij in de halve finales de Cubaan Alfredo Duvergel, de kampioen van Midden-Amerika. In San Pellegrino versloeg hij de Hongaar Miszey (opgeven) en de Engelsman Reid (punten), die in Barcelona beiden als bronzen medaille-winnaars op het erepodium stonden. Delibas had Reid in het Olympisch toernooi in de halve finales opnieuw verslagen.

Lijf-aan-lijf-gevecht
De strijd om het goud en zilver tussen Lemus en Delibas verdiende bepaald geen schoonheidsprijs. Het duo was regelmatig een lijf-aan-lijf-gevecht gewikkeld en de Pakistaanse arbiter Ghaznavi moest herhaaldelijk ingrijpen. Delibas was minder beweeglijk dan normaal en de achterstand van 0-1 en 0-3 na respectievelijk de eerste en tweede ronde, was terecht. De Arnhemmer probeerde in de laatste drie minuten nog wel terug te komen. Hij sloeg enkele links/rechtse combinaties maar zag zich tenslotte met 1-6, een niet geheel terechte weergave van de krachtsverhoudingen, verliezen.

Trainer Hennie van Bemmel, wiens komst naar Barcelona op het laatste moment door het NOC werd mogelijk gemaakt, was tevreden over zijn bokser, die hij al negen jaar onder zijn hoede had. Hij kende Delibas als weinig anderen. "Hij kan absoluut niet tegen verlies. Daarom was hij ook zo teleurgesteld. Toen hij zeker was van het zilver, heb ik hem alleen maar horen zeggen dat hij de finale wilde winnen. Die zekere tweede plaats was niet voldoende. Ik heb hem gezegd dat hij waanzinnig trots kan zijn op dit toernooi."

Bronnen:
• ANP
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
• Foto: ANP