De Hollandse leeuw op de officiële kleding

De Hollandse leeuw op de officiële kleding

Bij de officiële kleding prijkt altijd de badge met de Nederlandse leeuw op de linkerborstzak, althans tot en met 2000 Sydney. De oudste in de NOC*NSF sportcollectie is van 1924 (afm. 11,5 x 10 cm).

Ook deze applicaties waren op alle Spelen net even anders. In het begin wat eenvoudig, maar steeds vormvaster met duidelijke kenmerken, met als belangrijkste natuurlijk de Nederlandse leeuw, in 1948 al met zwaard en pijlenbundel in de hand en N.O.C. als onderschrift.

Vier jaar later heeft N.O.C. plaatsgemaakt voor een jaartal en verschijnt de stadsnaam boven de leeuw (Oslo 1952). De stadsnaam is daarna weer verdwenen, maar in de daaropvolgende periode is het logo geruime tijd consistent. Met onder de leeuw eerst het eeuwtal cijfer 19, dan de Olympische ringen en dan het Olympisch jaar.

Sinds 2004 wordt zowel voor de Paralympische als de Olympische Spelen het officieel NOC*NSF- logo gevoerd op de linkerborstzak. Zeker beter passend in de meer moderne kledinglijnen van tegenwoordig.

Tegenwoordig treedt de Nederlandse ploeg naar buiten onder de naam TeamNL en bevat de Nederlandse kleding het logo van TeamNL. Deze bestaat uit een oranje tulp met daarin de Nederlandse vlag verwerkt, boven de naam TeamNL en de olympische ringen. De paralympische variant heeft agito's in plaats van ringen.


Badges hieronder: Parijs 1924., Londen 1948, Oslo 1952, diversen 1956-1988, Olympische Spelen 1976, Paralympische Spelen 2004