Monique Knol

Naam: Monique Knol 
Geboren: 31 maart 1964 te Wolvega
Sport: wielrennen

Olympische Spelen XXIV Seoul 1988
Onderdeel: wegwedstrijd
Prestatie: goud

Olympische Spelen XXV Barcelona 1992
Onderdeel: wegwedstrijd
Prestatie: brons

Het vrouwenwielrennen stond pas in 1984 voor het eerst op het programma van de Olympische Spelen. Vier jaar later, op de Spelen van Seoel, haalde Monique Knol als eerste Nederlandse vrouw een fietsmedaille.

Knol was pas drie jaar voor die Spelen begonnen met wielrennen. Nog geen jaar later zat ze al in de nationale selectie. Ten tijde van de Spelen had ze al een reputatie opgebouwd als een uitstekende sprintster. Dat werd ook duidelijk in Zuid-Korea.

Een peloton va 53 dames verscheen aan de start om de vijf ronden à 16,4 km af te leggen, met daarin Knol en haar ploeggenotes Heleen Hage en Cora Westland. Gedurende de race ontsnapte Knol met drie andere rensters: de dan al drievoudig wereldkampioene Jeannie Longo, tweevoudig Tourwinnares Maria Canins en Roberta Bonanomi. De drie toppers weigerden echter te rijden met Knol in hun midden, en lieten het peloton terugkomen. In de massasprint die hierop volgde kwam Knol al vroeg op kop, maar hield vast en won met overmacht.

Vier jaar later keerde Knol terug op de Spelen in Barcelona, en won opnieuw de massasprint, zij het nu om de derde plek. Nadat de Nieuw-Zeelandse Kathryn Watt was ontsnapt, weigerde Knol te rijden voor Leontien van Moorsel omdat ze zelf op haar eindsprint kon vertrouwen, en Van Moorsel wilde haar kansen op een eigen ontsnapping evenmin dwarsbomen. Uiteindelijk bleven beiden in het peloton, waar Knol de strijd om het brons dus won (achter Watt was ook Longo nog weggesprongen).

Begin 1997, geplaagd door rugklachten, beëindigde Monique Knol haar wielerloopbaan. Een paar jaar later coachte ze nog enige tijd het nationale vrouwenjuniorenteam.

Bronnen:
• www.sportgeschiedenis.nl
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
• Foto: ANP
• Beelden: NOS