Maurice Peeters

Naam: Maurice Peeters 
Geboren: 5 mei 1882 te Antwerpen (België)
Overleden: 6 december 1957 te Leidschendam

Olympische Spelen Parijs 1924
Sport: wielrennen
Onderdeel: 1 kilometer sprint
Prestatie: in kwartfinales uitgeschakeld; niet geplaatst voor halve finale
Onderdeel: tandem
Medaille: brons

Olympische Spelen VI Antwerpen 1920
Sport: wielrennen
Onderdeel: 1 kilometer sprint
Prestatie: goud
Onderdeel: 4 kilometer ploegachtervolging
Prestatie: in eerste ronde (derde serie) uitgeschakeld

Maurice Peeters (1882-1957) was de eerste Nederlandse olympisch kampioen wielrennen. Hij won op de Spelen van Antwerpen 1920 de sprint. Dat gebeurde in een zeer bewogen finale tegen twee Britten, die samenspanden en om beurten demarreerden om hem op de knieën te krijgen. Maar de ijzersterke Peeters (een laatbloeier met zijn 38 jaar) volgde onverstoorbaar de een na de ander en op het laatste rechte eind was de Hagenaar niet buiten adem, maar de beide Britten.

Het jaar 1920 was er trouwens toch één voor hem om in te lijsten, want hij won ook nog de wereldtitel en de Grote Prijs van Parijs. Bij de Spelen van 1924 in Parijs kwam hij (inmiddels 42 jaar) op het nummer tandem uit met Gerard Bosch van Drakestein (1887-1972). In de finale met Frankrijk en Denemarken leek het Nederlandse tweetal op weg naar het goud toen zij bij het ingaan van de laatste bocht het leidende Franse duo passeerden Maar op dat moment gaven die een harde schreeuw. De aan het stuur zittende Peeters schrok daarvan en begon te slingeren. Hij kon vervolgens de rechte lijn niet meer vinden en zo werden de Nederlanders teleurstellend derde.

Peeters grinnikte maar wat, tot ongenoegen van Bosch die weinig van zijn compaan begreep. Tot ze terugkwamen in het rennerskwartier. Peeters maakte er een gewoonte van een glaasje cognac te drinken vlak voor een race, sinds die drank hem eens geholpen had snel over een voedselvergiftiging heen te komen. Maar dit keer had hij het niet bij één glaasje gelaten. Bosch van Drakestein zag dat de op tafel staande fles cognac geen druppel meer bevatte.

Bronnen:
• Sportportretten Sport.nl
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
• Foto: 100 jaar sport, M.J. Adriani Engels (Strengholt, 1960)