Jeroen Straathof

Naam: Jeroen Straathof 
Geboren: 18 november 1972 te Zoeterwoude

2004, Olympische Spelen XXVIII te Athene
Sport: wielrennen
Onderdeel: 4 kilometer ploegachtervolging
Prestatie: vijfde plaats

2000, Paralympische Spelen te Sydney
Sport: wielrennen
Onderdeel: tandem
Prestatie: goud

1994, Olympische Winterspelen XVII te Lillehammer
Sport: schaatsen
Onderdeel: 1500 meter
Prestatie: negende plaats; tijd: 1 min. 53.70 sec.

“Jeroen Straathof is de schlemiel van zijn generatie”, schreef een verslaggever ooit. Het was na afloop van een zeer teleurstellend verlopen NK afstanden en Straathof had wel meer nederlagen moeten slikken, sinds hij in Hamar wereldkampioen werd op de 1500 meter. Op de Olympische Winterspelen in 1994 eindigde hij op zijn 1500 meter als negende. Straathof had moeite met de klapschaats en viel nogal eens op beslissende momenten. Een prijzenpakker kon je hem niet noemen, maar dat Straathof niet als schlemiel de boeken inging, is te danken aan zijn open, positieve houding en zijn voorliefde voor het fietsen.

Racefiets altijd mee
Op trainingskamp of naar wedstrijden, zijn racefiets ging altijd mee. Zo fietste hij door de Pyreneeën, langs Japanse tempels, door Berlijnse straten en onder de Franse zon. Toen hij op een feestje tijdens de Paralympische Spelen in Atlanta Jan Mulder tegen het lijf liep, een baanwielrenner met een visuele handicap, zei Straathof dan ook dat ze maar eens samen op de tandem moesten gaan zitten. Mulder dacht aan een grapje. “Maar toen kwam er ineens een kaartje van hem uit Calgary, dat hij in september een week thuis was en dat we dan maar eens moesten gaan rijden.”

Het klikte tussen Mulder en Straathof en tijdens Paralymische Spelen in Sydney in 2000 fietsten ze naar goud op de vier kilometer achtervolging. Na afloop vielen ze elkaar geëmotioneerd in de armen. Straathof had er zijn voorbereiding op het schaatsseizoen voor opzij gezet. Sommigen verklaarden hem voor gek, maar daar wilde Straathof niets van weten: “Wat ik met Jan doe, is echt topsport. Het is topsport met een handicap.”

Zomer-, Winter- en Paralympische Spelen
Het baanwielrennen beviel zo goed dat Straathof zich vanaf 2001 helemaal richtte op de ploegenachtervolging. Met zijn ploeggenoten boekte hij zo veel progressie dat ze zich plaatsten voor de Spelen in Athene. Ze strandden op een vijfde plaats, maar Straathof had zijn unieke prestatie al geleverd door deel te nemen. Het is de vraag of er ooit nog een atleet zal zijn die deelneemt aan zowel de Zomer-, Winter- als Paralympische Spelen.

Bronnen:
• 100 jaar Nederland op de Olympische Spelen (Arko Sports Media, 2012)
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Spaar en Hout 2012)
• Foto: ANP