Hockeymannen London 1948

1948, Olympische Spelen XIV te Londen
Sport: hockey
Team: Nederlands mannenteam, 
Prestatie: brons

In Londen 1948 waren er twee duels nodig om de winnaar van het hockeybrons aan te wijzen. Na een onwrikbare 1-1 tussen Nederland en Pakistan op 12 augustus, versloeg Oranje de Aziaten een dag later in de stromende regen met 4-1. Vooral na de rust overdonderde Nederland de Pakistani, van wie er twee ondanks de barre omstandigheden op blote voeten speelden. Voor Oranje scoorden Boerstra, Bromberg, Kruize en Esser.

Het ongenaakbare India won in Londen het goud, na een 4-0 zege op het thuisland. De Aziaten hadden in de halve finale Oranje verslagen, maar slechts met 2-1. In het boek Zeventien Olympische dagen doet M.J. Adriani Engels verslag van die wedstrijd:

,,De regen kwam" gelijk in Bromfield's roman over India: het Wembleyveld werd Maandag door stromen regenwater doorweekt en toen in de avonduren de demi-finalisten op de drassige grasbodem moesten aantreden ten aanschouwe van 25.000 toeschouwers als een Brits hockeyrecord zaten er de mogelijkheden voor een verrassing in, want het korte samenspel der Indische ploegen mislukte herhaaldelijk doordat de passes bleven steken op de zware grond.

Er zijn van die nederlagen die meer waard zijn dan de mooiste overwinning. Daartoe behoort zeker de 2 - 1 nederlaag van het Nederlandse elftal tegen de beste hockeyspelers ter wereld, de wonderploeg uit India. Als de spreekwoordelijke leeuwen weerden zich de oranjespelers (met rugnummers) zich tegen de stick- en balgoochelaars en ze boekten daardoor het beste resultaat, dat ooit enig Europees land heeft kunnen bereiken tegen het vroegere Brits Indië waarvan nu India de erfenis der drievoudige Olympische hockeykampioenen beheerde en er een vierde Olympische titel aan toevoegde. In 1928, 1932, 1936 en 1948 speelde Brits Indië of India zeventien Olympische wedstrijden, die ze alle zeventien wonnen met een totaalscore van 128-4! Begrijpt men wat het zeggen wil daar met slechts 2-1 van ter verliezen?

Bronnen:

  • Kroniek Olympische Spelen, 75 jaar NOC (Elsevier 1987)
  • Zeventien Olympische dagen, M.J. Adriani Engels (J.J. Kuurstra, 1948)