Hennie Kuiper

Naam: Hennie Kuiper 
Geboren: 3 februari 1949 te Denekamp
Sport: wielrennen

1972, Olympische Spelen XX te München
Onderdeel: wegwedstrijd, gouden medaille, 200 kilometer in 4:14:37
Onderdeel: 100 kilometer ploegentijdrit, gediskwalificeerd

Hennie Kuiper legde de basis voor zijn latere grote successen als beroepsrenner door een zege in de olympische wegwedstrijd bij de Spelen van München in 1972. Na een solo van veertig kilometer kwam hij met een voorsprong van 17 seconden over de streep.

Zijn overwinning werd maar op bescheiden wijze gevierd. Een paar dagen eerder was een deel van de Israëlische ploeg in het olympisch dorp overvallen door een stel Palestijnse terroristen een tragedie die op een bloedbad op een vliegveld bij München was uitgelopen.

Later kreeg hij brieven van mensen die schreven dat hij de Spelen had moeten verlaten en dat er bloed kleefde aan zijn medaille. Kuiper verdedigde zich daar als volgt tegen: "Hadden de sportlieden die doorgingen geen respect voor een mensenleven? Zo was het natuurlijk niet. Kijk, overal ter wereld gebeuren vreselijke dingen waar je niets aan kunt doen. Dat is heel verdrietig. En daar zit je dan als sportman. Jarenlang getraind en gewerkt voor déze ene wedstrijd. Het IOC vond dat er moest worden doorgegaan. Had onze leiding nou gezegd: jongens, we gaan naar huis…. Maar dat zeiden ze niet. Ze lieten de keus aan ons. Zelfs de Israëliërs vonden dat de Spelen moesten doorgaan. Ik denk, eerlijk gezegd, dat ik in de geest heb gehandeld van die omgekomen Israëliërs. Dat waren echte sportmensen en echte sportmensen begrijpen beter dan wie ook dat je wat je begonnen bent, en waar je zo veel jaar voor hebt getraind, ook wilt volbrengen."

Ploegentijdrit
Kuiper maakte ook deel uit van de ploeg die in München uitkwam op de ploegentijdrit. Het Nederlandse kwartet, naast Kuiper bestaande uit Aad van der Hoek, Fedor den Hertog en Cees Priem eindigde als derde. Van der Hoek viel na veertig kilometer uit. Desondanks slaagden de overige drie renners erin een podiumplek te bemachtigen. Tot hun grote teleurstelling moesten zij een dag later hun medaille inleveren wegens vermeend dopinggebruik van Van der Hoek.

In de tijd van Hennie Kuiper waren de Olympische Spelen alleen opengesteld voor amateurs. Kuiper is een van de weinige olympische wegkampioenen uit die tijd die later ook als professional zeer succesvol waren. Hij werd wereldkampioen in 1975, werd tweede in de Tour de France (1977 en 1980) en won tal van klassiekers, zoals de Ronde van Vlaanderen (1981), Ronde van Lombardije (1981), Parijs-Roubaix (1983) en Milaan-Sanremo (1985).

Bronnen:
- Sportportretten Sport.nl
- Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
- Foto: ANP