Naam: Henk Timmer 
Geboren: 7 februari 1904 in Utrecht
Overleden: 13 november 1998 in Bilthoven

1924, Olympische Spelen VIII in Parijs
Sport: tennis
Onderdeel: enkelspel
Prestatie: in de derde ronde uitgeschakeld
Onderdeel: heren dubbelspel (met Christiaan van Lennep)
Prestatie: in de eerste ronde uitgeschakeld
Onderdeel: gemengd dubbelspel (met Kea Bouman)
Prestatie: brons, na winst op K. McKane/J. Gilbert (GBR) walk over

Tennisser Henk Timmer behaalde in 1924 bij de Olympische Spelen in Parijs 1924 samen met Kea Bouman (1903-1998) een bronzen medaille in het gemengd dubbelspel. Vier jaar later had hij met dezelfde partner in eigen land nog hogere ogen kunnen gooien, maar toen was tennis al van het olympisch programma afgevoerd door een conflict tussen de internationale tennisfederatie en het IOC over de amateurregels.

Timmers tenniscarrière strekte zich uit van 1923 tot en met 1936. In die periode werd hij negen keer Nederlands kampioen enkelspel, acht keer (met diverse partners) in het herendubbelspel en vijf keer in het gemengd dubbel. Van 1927 af stond hij in Nederland op eenzame hoogte. Timmer was zeer snel, speelde uitgesproken intelligent en had vooral een schoonheid van een backhand. Zijn enige zwakke punt was zijn service, een uitgesproken tamme slag. Hoewel 'opgevoed' op gravelbanen, deed hij het op het gras van Wimbledon uitstekend. Hij bereikte er twee keer de laatste acht en leverde in 1930 een prachtig gevecht met de Franse musketier Henri Cochet, dat hij pas na vijf sets verloor.

Ook in het toernooi om de Davis Cup boekte hij talloze overwinningen voor Nederland. Timmer was niet alleen geïnteresseerd in tennis. Hij was een allround sportman. Hij reed drie keer de Elfstedentocht uit, was Nederlands kampioen squash en blonk uit in hockey, skiën en golf. Tot op hoge leeftijd bleef hij met nimmer verblekend enthousiasme de verrichtingen van de Nederlandse tennissers volgen. Hij glom in een tv-interview van genoegen toen Richard Krajicek in 1996 de Wimbledontitel veroverde.

Bronnen:

- Sportportretten Sport.nl
- Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
- Foto: ANP