Daan Kagchelland

Naam: Daan Kagchelland 
Geboren: 25 maart 1914 te Rotterdam
Overleden: 24 december 1998 te Den Haag
Sport: zeilen

Olympische Spelen XI Berlijn 1936
Onderdeel: Olympiajollen
Prestatie: goud

Niet alle olympische steden liggen aan zee, en daarom zijn de zeilers bij de Spelen vaak afgezonderd van de rest van de sporters. Zo ook bij de Spelen van Berlijn in 1936, toen de zeilwedstrijden werden afgewerkt in havenstad Kiel. Daan Kagchelland werd er kampioen bij de olympiajollen.

De olympiajollen werden verstrekt door de organisatie en droegen namen van Duitse steden. Zo voer Kagchelland in de Nürnberg. De zeilwedstrijden hadden te lijden onder het slechte weer. Op de eerste wedstrijddag moest de start vanwege stormachtig weer anderhalf uur worden uitgesteld. Uiteindelijk gingen de zeilers toch het water op, maar de weersomstandigheden bleven slecht. Kagchelland, die door zijn relatief lage gewicht in het nadeel was bij dit weer, eindigde die race als vierde. Een dag later won hij in betere omstandigheden de tweede heat.

Race naar de Zuidpool
Daarna was er opnieuw pech met het weer, ditmaal vanwege gebrek aan wind. Toch konden alle wedstrijden doorgang vinden. Na een nieuwe zege in race 3 kwam Kagchelland na vier dagen op gelijke hoogte met Peter Scott. De Brit was de zoon van Robert F. Scott, die in 1912 om het leven was gekomen in de race naar de Zuidpool. Als derde volgde thuisvaarder Werner Krogmann.

In de zesde en voorlaatste race pakte Daan Kagchelland een belangrijke derde zege, terwijl zijn naaste concurrenten zesde en tiende werden. In de laatste race zou een plek bij de top tien voldoende zijn voor goud. In die slotwedstrijd kregen Krogmann en Scott een aanvaring, waarbij de Engelsman uitviel. Kagchelland werd uiteindelijk vierde, ruim voldoende dus voor de eindzege.

Foto: Het podium met Scott, Kagchelland en Krogmann die de fascistengroet brengt.

Bronnen:
- www.sportgeschiedenis.nl
- Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
- Foto: www.sportgeschiedenis.nl