Cornelis, Johannes en Frans Hin

Cornelis, Johannes en Frans Hin

Deelnemers: Cornelis, Johannes en Frans Hin
Sport: zeilen

Olympische Spelen VI Antwerpen 1920
Onderdeel: twaalfvoetsjollen
Prestatie: goud

De olympische zeilfinale bij de twaalfvoetsjollen van 1920 was ronduit vreemd. In totaal duurde deze bijna twee maanden en hij werd in twee landen afgewerkt.

België in het algemeen, en Antwerpen in het bijzonder, werd beschouwd als één van de grootste slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Het land kreeg als genoegdoening de Spelen van 1920 toegewezen. De consequentie hiervan was wel dat de organisatie soms dramatisch was. Er was amper huisvesting, scheidsrechters bleken niet capabel en ook de zeilwedstrijden waren een trieste aangelegenheid. Er waren zestien onderdelen, maar op twee daarvan verscheen er geen enkele boot aan de start! Bij één onderdeel was er slechts één deelnemer, waardoor het goud voor hem voor het oprapen lag. Toch jammer dat hij de race niet kon voltooien en de titel daardoor misliep...

Spelen in twee verschillende landen

Voor de wedstrijd voor de twaalfvoetsjollen waren slechts twee boten ingeschreven, die beide uit Nederland kwamen. De ‘Beatrijs III’ werd bemand door vader Cornelis Hin en zijn zoon Johannes, waar de ‘Boreas’ Arnoud van der Biesen en Petrus Beukers aan boord had. Winnaar was degene die twee van de drie races zou winnen.

De eerste race was voor de kust van Oostende op 7 juli 1920 en werd gewonnen door de Boreas. De volgende dag werd de tweede wedstrijd gezeild, maar dat ging helemaal mis. De Belgische organisatoren zagen toen geen kans meer de wedstrijd opnieuw te houden en vroegen aan de leden van het Nederlandsch Olympisch Comité om de finale in Nederland af te ronden. Er waren tenslotte enkel Nederlandse boten bij betrokken, dus waarom niet? Aldus geschiedde, waarmee er olympische geschiedenis werd geschreven: voor de eerste keer werden de Spelen in twee verschillende landen gehouden!

Geen vrij van school

De resterende twee races werden toegevoegd aan de zeilwedstrijden van de Koninklijke Nederlansche Zeil- en Roeivereeniging van 3 september 1920 op het Buiten-IJ bij Amsterdam. Bijna twee maanden na de eerste wedstrijd werd dan eindelijk deze strijd beslecht. Vader Hin was inmiddels vervangen door zoon Frans, die pas veertien jaar oud was. Hij kon in Oostende niet meedoen omdat hij geen vrij had gekregen van school.

De Beatrijs III won de eerste race en bracht de stand op 1-1. In de beslissende omloop stond er weinig wind, zodat de wedstrijd werd ingekort tot één ronde. Opnieuw kende de Boreas een slechte start, en kon de boot de opgelopen achterstand niet inlopen. Van der Biesen en Beukers gaven uiteindelijk op: goud voor de familie Hin! Frans Hin won zo als veertienjarige een olympische titel en is daarmee nog steeds de jongste Nederlander ooit die dit heeft gepresteerd.

Foto: Een twaalfvoetsjol, waarmee op het Buiten-IJ om olympisch goud werd gestreden.

Bronnen:
• www.sportgeschiedenis.nl
• Foto: Wikipedia/Barbetorte