Naam: Bep van Klaveren 
Geboren: 26 september 1907 te Rotterdam
Overleden: 12 februari 1992 te Rotterdam
Sport: boksen

1928, Olympische Spelen IX in Amsterdam
Onderdeel: vedergewicht
Prestatie: goud

Bokser Bep van Klaveren won goud in het vedergewicht op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Hiermee is hij nog steeds de enige Nederlandse bokser met een Olympische titel. Het buitenland sprak er echter schande van in 1928, vooral Argentinië.

Op zijn zestiende bokste de in het Rotterdamse Crooswijk geboren Bep van Klaveren zijn eerste partij. Dat was in 1923, enkele jaren voor de Olympische Spelen van Amsterdam, waar de Rotterdammer Olympisch bokskampioen zou worden. Tijdens de Spelen versloeg Van Klaveren achtereenvolgens Juan Muñoz Panadez uit Spanje, de Brit Frederick Perry, de Amerikaan Harold Devine en in de finale was hij te sterk voor de Argentijn Victor Peralta.

Met zijn overwinning in de finale tegen Peralta verwierf de Rotterdamse volksjongen eeuwige roem. “Hij was maar wat trots op de gouwe plak,” zei weduwe Anna Maria Van Klaveren-Arnst. Alhoewel ze er zelf niet bij was toen het gebeurde, vertelde haar man er later veel over: “Jahaa…, die Peralta is neergegaan!”

Maar onbesproken was de winst allerminst. Buitenlandse media spraken er schande van dat de scheidsrechter de Nederlander als winnaar aanwees. De gezaghebbende Argentijnse krant La Prensa had een eigen correspondent in Amsterdam, die hierover schreef:

‘Toen de jury na afloop van het gevecht de Nederlander tot winnaar uitriep, maakte een groot deel van het verbaasde publiek het ongenoegen kenbaar met luidruchtige protesten. Op de eerste rijen van het publiek ontstonden zelfs vechtpartijtjes waar de politie aan te pas moest komen. Zo’n 5.000 toeschouwers bleven desondanks luidruchtig protesteren tegen de in hun ogen onjuiste beslissing. De overwinning was de Argentijn ontstolen in een gevecht waarin geen twijfel kon bestaan over de winnaar, die een overweldigende overheersing getoond had gedurende het gehele gevecht.

Volgens Van Klaveren begon het echte gevecht toen woedende Argentijnen hem bedreigden, nadat hij Peralta had verslagen. De klappen die hij tijdens de finale had uitgedeeld, vielen hierbij in het niet…

Bewegende beelden van de finale zijn helaas onvindbaar, dus we kunnen nu niet meer controleren wie er gelijk had. Het enige wat we weten is dat het bokstoernooi van 1928 bol stond van de incidenten, waaronder dus dat van Van Klaveren.

In 1929 werd hij professional, onder de hoede van Theo Huizenaar, die later ook nog trainer van Feyenoord zou worden. Zo kwam er een einde aan de olympische carrière van Van Klaveren, daar er in die tijd alleen amateurs mochten meedoen aan de Spelen. Het succes hield hier echter niet op, want als The Dutch Windmill trok hij in de jaren dertig veel bekijks in de Verenigde Staten. Desondanks keerde hij berooid terug naar Rotterdam om zijn boksleven nieuw leven in te blazen. In de Kuip bokste hij enkele legendarische partijen, zoals in 1947 tegen Luc van Dam.

Bronnen: