Alie van den Bos

Naam: Alie van den Bos
Geboren: 18 januari 1902 in Amsterdam
Overleden: 16 juli 2003 in Amsterdam

1928, Olympische Spelen IX in Amsterdam
Sport: gymnastiek
Onderdeel: vrouwenteam
Prestatie: goud

Alie van den Bos is nationaal en vermoedelijk ook internationaal de olympisch kampioen(e) met de langste levenslijn: 101 jaar en 179 dagen. Ze won goud als lid van de Nederlandse turnploeg op de Spelen van 1928 in Amsterdam.

In een interview, een aantal jaren voor haar dood in 2003, zei ze daarover: "De trainingen voor de Spelen werden in het begin steeds in gymzalen gehouden, maar de olympische wedstrijden zouden in het stadion, dus buiten plaatsvinden. Daarom besloot de leider van het toestelturnen, Gerrit Kleerekoper, de laatste maanden in het weekeinde in Den Haag in de open lucht te oefenen. Kleerekoper zei: je weet het nooit met het weer, het kan wel eens heel warm worden in het stadion en daar moeten jullie tegen bestand zijn. Dat oefenen buiten was heel goed, want we merkten al gauw dat je daarvoor heel wat meer energie nodig hebt dan in de zaal."

"Het wedstrijdprogramma in 1928 is niet te vergelijken met dat van nu. De landenwedstrijd bevatte drie onderdelen: een gezamenlijke gereedschapsoefening naar keuze, een toestelnummer naar keuze en paardspringen naar keuze. Er was eigenlijk niets voorgeschreven. Hoe de jury dat allemaal met elkaar heeft kunnen vergelijken - ik zou het niet meer weten."

Van de twaalf vrouwen die de Nederlandse turnploeg in 1928 telde, waren er vijf van joodse afkomst. Vier van hen en trainer Kleerekoper werden in de Tweede Wereldoorlog om het leven gebracht in de vernietigingskampen.

Alie van den Bos diende haar sport nog vele jaren. Ze was leidster van de Nederlandse turnploeg die bij de Spelen van 1948 als vijfde eindigde.

Bronnen:
• Sportportretten Sport.nl
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)