Wanneer je geen of onvoldoende pensioen opbouwt, is er sprake van een pensioentekort. Om dit tekort aan te vullen, kun je je eigen pensioen opbouwen. Je jaarruimte is het bedrag dat je in het vorig kalenderjaar niet of te weinig aan pensioen hebt opgebouwd via een werkgever. Dit bedrag geeft dus aan hoeveel je dit jaar zelf fiscaal vriendelijk kunt sparen voor een aanvullend pensioen. De jaarruimte kan eventueel verhoogd worden met de reserveringsruimte. Dit is de niet gebruikte jaarruimte van de afgelopen zeven jaar bij elkaar opgeteld.

Als je dit jaar jaarruimte hebt, omdat je vorig jaar te weinig pensioen hebt opgebouwd, dan kun je dat bedrag in een lijfrenteverzekering of op een bankspaarrekening storten. Kenmerk is dat je dan niet meer vrij over dit geld kunt beschikken, dus weet heel zeker voordat je hier gebruik van maakt dat je dat geld tot aan je wettelijke pensioen niet nodig hebt. Het is dus niet gelijk aan geld op een gewone spaarrekening storten. Maar het heeft wel fiscale voordelen ten opzichte van een gewone spaarrekening. Ten eerste betaal je nu geen inkomstenbelasting over de ingelegde bedragen. Deze betaal je namelijk pas op het moment de bank of verzekeraar de bedragen uitkeert, dus als je met pensioen bent. Daarnaast rekent de Belastingdienst dit saldo niet tot je ‘box 3 vermogen’, waardoor je er geen vermogensrendementsheffing over betaalt.

 

Disclaimer
Ongeacht het feit dat de bovenstaande informatie zorgvuldig is samengesteld, kunnen NOC*NSF, NL Sporter en de Belastingdienst niet instaan voor (de gevolgen van) mogelijk onvolledige of verouderde informatie als gevolg van nieuwe, vervallen en/of gewijzigde wet- en regelgeving. Controleer daarom vooraf of de betreffende regeling nog bestaat, juist is en van toepassing is op jouw situatie.

Mocht je als lezer tegen onvolkomenheden aanlopen, of mocht je zelf nog aanvullende fiscale regelingen kennen die hier niet genoemd zijn, dan verzoeken wij je dit te melden via 
athleteservices@nocnsf.nl. Zo houden we elkaar goed geïnformeerd over actuele wet- en regelgeving waar alle topsporters profijt van kunnen hebben!

Inzake aftrek van kosten:
Bij alle wet- en regelgeving die betrekking heeft op aftrek van kosten, spreekt het voor zich dat hiervoor alléén kosten in aanmerking komen die daadwerkelijk op de sporter drukken. Dit betreft dus niet de kosten die bijvoorbeeld al via het Fonds voor de Topsporter, je sportbond of je sponsor vergoed zijn.