Zita Schröder Foto Van Marco Spelten (1)

Uitvoeringslijn 5

We organiseren aantrekkelijke en spannende topcompetities en internationale topsportevenementen

Ga terug naar topsportbeleid

Wat we gaan doen

We willen dat meer Nederlanders genieten van topsport in Nederland, om de hoek en via diverse mediakanalen. Het publiek begrijpt (de weg naar) de prestatie en beleeft plezier aan het volgen daarvan. Wekelijks ontmoeten Nederlanders elkaar in stadions, op tribunes, langs de lijn bij topsportwedstrijden en -evenementen. In 2032 strijden topclubs wekelijks voor uitverkochte tribunes. Media doen live verslag van spannende competities en fans juichen hun helden toe: van regionale ambitieuze sporters tot winnaars van olympisch goud. Dat maakt ons trots en vergroot het gevoel van samen één zijn. Topsport en topsporters van dichtbij meemaken inspireert mensen op verschillende vlakken in hun eigen leven. 

Verschilmakers

Versterken topteamsportcompetities

Verschilmaker

We werken samen om nationale topteamsportcompetities en topclubs te versterken en verder te professionaliseren. De samenwerking tussen sport, bedrijven, media, gemeenten en provincies leidt tot topcompetities met aantrekkelijke wedstrijden in heel Nederland. Ook het langer behouden van talentvolle sporters in Nederland zorgt voor een sterke nationale teamsportcompetitie met krachtige topclubs. Daarnaast vergroten we de zichtbaarheid en het bereik van de competities naar meerdere doelgroepen en is het (top)sportklimaat bij topclubs sterk verbeterd.  


Verschilmaker

Internationale Topsportevenementen in Nederland organiseren

Verschilmaker

We willen dat zoveel mogelijk Nederlanders kunnen genieten van internationale topsportevenementen. De Nederlandse Topsportevenementen Strategie kent drie hoofdlijnen: 

  • We zorgen voor afstemming en samenhang en creëren hiermee een divers palet aan topsportevenementen door heel Nederland. Deze zijn toegankelijk en bereikbaar voor iedereen.  

  • We bevorderen aantrekkelijke en maatschappelijk verantwoorde evenementen.  

  • We creëren met deze evenementen een podium voor maatschappelijke vraagstukken en het bedrijfsleven. We spelen in op de ambities van de bonden en evenementenorganisatoren, door middel van advies en ondersteuning bij het binnenhalen en organiseren van internationale topsport-evenementen. Middels het Coördinatie- en Informatiepunt Topsportevenementen delen we kennis en brengen we partijen met elkaar in contact om de maatschappelijke waarde van topsportevenementen te vergroten.


Verschilmaker

Kwalitatieve media-aandacht genereren

Verschilmaker

Om de maatschappelijke waarde van topsport te vergroten, is media-aandacht essentieel. Het medialandschap verandert echter snel. De mogelijkheden om sport via niet-traditionele media en op andere momenten te volgen nemen toe. Puur alleen sport lijkt soms niet meer voldoende. De sportkijker wil meer. Als sport moeten we zelf kennis vergaren op dit gebied, en standpunten ontwikkelen en om beter te kunnen anticiperen op deze veranderingen met als doel zo kwalitatief mogelijke media-aandacht.   


Verschilmaker