Scheidsrechters

Geen wedstrijd zonder een scheidsrechter of jurylid! Scheidsrechters en juryleden maken deel uit van de sport en van wedstrijden op alle niveaus. Het zijn (bijna) allemaal vrijwilligers, die wekelijks op en rondom de sportvelden (binnen en buiten) te vinden zijn en zich net als sporters en coaches bewust zijn waar het om gaat in de sport: samen plezier beleven.

Naast het sportplezier gaat het er uiteraard om dat de regels correct worden toegepast en dat de wedstrijden voor alle sporters veilig verlopen.

Opleidingen en ontwikkeling

Binnen de Nederlandse sportwereld kunnen we altijd meer scheidsrechters en juryleden gebruiken, maar ook mensen die hun kennis en ervaring willen inzetten om jonge en onervaren officials te begeleiden en te coachen. Alle sportbonden werken samen met hun verenigingen om te zorgen dat iedere wedstrijd voorzien kan worden van een goed opgeleide en gekwalificeerde scheidsrechter of jurylid.

De sportbonden kennen specifieke arbitrage-opleidingen voor de beginnende verenigingsscheidsrechter tot en met de landelijk opererende scheidsrechters en juryleden. Ook biedt NOC*NSF Academie voor Sportkader diverse generieke bijscholingen en opleidingen aan voor arbitrair kader.

Week van de Scheidsrechter

Ieder jaar organiseren NOC*NSF en vrijwel alle sportbonden de Week van de Scheidsrechter. Deze week is bedoeld om scheidsrechters en juryleden in het zonnetje te zetten, maar ook om meer aandacht te vragen voor deze boeiende vrijwilligerstaak.

Kennisbank