Plaats: Sarajevo, Joegoslavië
Datum: 8-19 februari 1984
Aantal deelnemende landen: 49
Aantal deelnemende atleten: 1.274, van wie 274 vrouwen
Officieel geopend door: Mika Spiljak, president van Joegoslavië
Olympische eed afgelegd door: deelnemers: Bojan Krizaj (skiën); officials: Dragan Perovic (alpineskiën)
Laatste fakkelloopster: Sandra Dubravcic (kunstrijden)

Nederlandse deelnemers: 13, van wie 4 vrouwen
Nederlandse chef de mission: Tjeerd van Wimersma Greidanus
Nederlandse vlaggendrager opening: Hilbert van der Duim (schaatsen)
Nederlandse vlaggendrager sluiting: Yvonne van Gennip (schaatsen)

Danspaar tovert op Olympisch ijs
Ze kwamen uit Nottingham en ze waren, zoals een Engelse krant schreef, het beste dat uit die plaats kwam 'sinds Robin Hood': het danspaar Jayne Torvill en Christopher Dean. Met behulp van Ravels 'Bolero' toverden ze een soort gedicht op het ijs. Dean was voor hij zich geheel aan de ijsdans wijdde politieagent, Torvill verzekeringsagente. Ze vonden elkaar in hun streven naar perfectie. Het tweetal trainde vaak in afzondering, 's ochtends in alle vroegte. Het ging niemnd wat aan dat de perfectie pas na eindeloos trainen en zwoegen tot stand kwam.

In 1982 en '83 trokken ze zelfs lange tijd naar West-Duitsland om zich in alle rust voor te bereiden. Een Amerikaanse verslaggever zag hen aan het werk in Oberstdorf, zwetend als otters. 'De bedoeling is het publiek te halen uit de dagelijkse beslommeringen en te leiden naar en wereld van fantasie en betovering', zei Dean die later ook naam zou maken als choreograaf voor het ijsdansen. De 'Bolero' kreeg van de geheel betoverde jury in Sarajevo dertien keer het cijfer zes.

Voor het eerst sinds 1960 viel Nederland buiten de medailles op de Winterspelen. De beste prestatie kwam notabene nog op naam van de 35-jarige veteraan Hans van Helden, die vierde werd op de 1.500 meter. Van Helden kwam dit keer overigens niet uit voor Nederland maar voor Frankrijk. Bij het geheel door de Oost-Duitse Christa Rothenberger, Karin Enke en Andrea Schöne beheerste schaatsen bij de vrouwen, meldde zich al wel een Nederlandse rijdster die later tot grote hoogte zou stijgen: Yvonne van Gennip. Zij werd vijfde op de 3.000 meter en zesde op de 1.000 meter.

Medailleoverzicht

1. DDR 9 9 6
2. Sovjet-Unie 6 10 9
3. Verenigde Staten 4 4 0
4. Finland 4 3 6
5. Zweden 4 2 2

Geen Nederlandse medailles

Gerelateerde artikelen:

Schaatsen: 
De wonderlijke olympische carrière van Hans van Helden
Schaatsen: Hein Vergeer: de tragiek van een groot kampioen