Ria Visser

Naam: Ria Visser 
Geboren: 20 juli 1961 te Oud-Beijerland
Sport: langebaanschaatsen

Olympische Winterspelen 13 Lake Placid 1980
Onderdeel: 1500 meter
Medaille: zilver
Prestatie: tijd: 2 min. 12.35 sec.
Onderdeel: 3000 meter
Prestatie: gevallen

Olympische Winterspelen 14 Sarajevo 1984
Onderdeel: 500 meter
Prestatie: dertigste plaats; tijd: 45.05 sec.
Onderdeel: 1500 meter
Prestatie: dertiende plaats; tijd: 2 min. 11.06 sec.
Onderdeel: 3000 meter
Prestatie: 25ste plaats; tijd 5 min. 14.80 sec.

Op een leeftijd van slechts achttien jaar en 209 dagen veroverde schaatsster Ria Visser een zilveren plak op de 1500 meter tijdens de Olympische Winterspelen in Lake Placid. Zij is daarmee nog altijd de jongste Nederlandse medaillewinnares op de Winterspelen.

In een rechtstreeks duel versloeg Visser de gedoodverfde favoriete, de Russische wereldkampioene Natalja Petroesjeva. De tijd van 2:12:35 werd alleen nog verbeterd door Annie Borckink. De Achterhoekse gold als een volkomen outsider en reed in weer en wind de race van haar leven. De Duitse Sabine Becker werd derde. Visser ervoer het als een teleurstelling dat zij uitgerekend achter een landgenote als tweede eindigde. Het tekende de verhouding tussen de twee schaatssters, tussen wie het al langere tijd niet boterde. Borckink verklaarde later dat zij de opgekropte frustratie die dit opleverde, gebruikte om in Lake Placid tot een topprestatie te komen.

Visser boekte daarna hoofdzakelijk nog successen op nationaal niveau. Internationaal bleven de grote prijzen uit, mede als gevolg van de opkomende Oost-Duitse vrouwen die, naar later bleek onder invloed van doping, het schaatsen in de jaren tachtig zouden beheersen. 

Na haar sportcarrière ging Visser in de journalistiek en werd ze onder meer schaatscommentator en –analyticus bij de NOS.

Bronnen:
• NOC*NSF
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Spaar en Hout, 2012)