Sportdeelname Voel je thuis in de sport

56 Organisaties bundelen krachten voor sporten met handicap

15 oktober 2024
Sporten met een handicap vanzelfsprekend in 2030

Een cruciaal moment in de sportwereld. Maar liefst 56 sportorganisaties hebben hun handtekening gezet onder een belofte om sporten voor mensen met een handicap vanzelfsprekend te maken tegen 2030.

Staatssecretaris Vincent Karremans, die bij de ondertekening aanwezig was, benadrukte het belang van de belofte: “Sport maakt het leven leuker. Door te sporten zit je lekkerder in je vel, in je hoofd, en het geeft je zelfvertrouwen. Iedereen moet kunnen profiteren van de kracht van sport. Daarom moeten we de drempels wegnemen, van toegankelijke accommodaties tot aan financiële ondersteuning voor sporthulpmiddelen of het lidmaatschap. Ongeacht waar je woont, moeten mensen met een handicap een sport kunnen kiezen die zij leuk vinden. Wij moeten ervoor zorgen dat dat niet de uitzondering, maar de standaard is in Nederland.”

Mensen met een handicap moeten een sport kunnen kiezen die zij leuk vinden. Wij moeten ervoor zorgen dat dat niet de uitzondering, maar de standaard is in Nederland.
Staatssecretaris Vincent Karremans

Sporten met een handicap

Door het zetten van hun handtekening, verbinden de organisaties zich aan de strategie ‘Sporten voor mensen met een handicap vanzelfsprekend in 2030!’, waarin de doelen voor de komende jaren beschreven staan. Deze zijn gericht op acht thema’s: jeugdsport, volwassensport, talentontwikkeling, innovatie, classificatie, randvoorwaarden (faciliteiten zoals hulpmiddelen, vervoer en toegankelijkheid), inzet en uitbreiding van het netwerk én internationale zaken.

Verhogen van sportdeelname

Volgens Guido Davio, directeur breedtesport NOC*NSF, was deze inzet hard nodig. “Als we niets veranderen, dan blijven mensen met een handicap langs de lijn staan en neemt het sportplezier en de sportdeelname hoogstwaarschijnlijk af in plaats van toe. Met deze ambitie en aanpak gaan alle partners structureel samenwerken om sporten voor alle mensen met een handicap vanzelfsprekend te maken in 2030. Hiermee realiseren we niet alleen dat meer mensen met plezier sporten, maar dragen we gezamenlijk ook bij aan de grote maatschappelijke waarde die dat levert.”

Concrete acties

De strategie beschrijft concrete stappen om een passend sportaanbod voor mensen met een handicap te realiseren, zodat zij in elke levensfase een sport kunnen kiezen die bij hen past. Dit betekent dat er gewerkt moet worden aan het verbeteren van de toegang tot hulpmiddelen, accommodaties, vervoer en financiële ondersteuning in alle gemeenten. Daarnaast stelt de strategie voor om meer aandacht te besteden aan classificatie, talentontwikkeling en innovatie, om zo het fundament van de gehandicaptensport, inclusief de topsport, te versterken.

De betrokken partijen zetten hun handtekening onder specifieke doelen en thema’s uit de strategie, waarmee ze zich verplichten hieraan bij te dragen.

De ondertekening vond plaats op maandag 14 oktober tijdens de landelijke Uniek Sporten Dag op de KNVB Campus in Zeist. De organisaties kwamen samen om de strategie officieel te bekrachtigen.

Deel dit artikel op social media: