Topsport Paralympisch Parijs 2024

Chef de mission Esther Vergeer kijkt uit naar Paralympische Spelen en TeamNL Huis

27 augustus 2024
Chef de mission Esther Vergeer kijkt uit naar Paralympische Spelen en TeamNL Huis

Voor de paralympiërs van TeamNL staat Paris 2024 eindelijk op het punt van beginnen. Op woensdag 28 augustus is het tijd voor de openingsceremonie op Place de la Concorde en de Avenue des Champs-Élysées. Chef de mission Esther Vergeer kijkt vooruit.

"Zo’n 90 procent van de ploeg is inmiddels in het dorp gearriveerd", begint Vergeer. "Dus we zijn bijna compleet. De sfeer is heel goed. De sporters weten wat er de komende twee weken op het spel staat en het is mooi om te zien dat ze er klaar voor zijn. De sportieve voorbereiding staat. Er zijn in totaal ruim 1,75 miljoen kaarten verkocht en Nederland staat in de top vijf van landen waar de meeste kaarten verkocht zijn. Dat betekent dat er heel veel Oranjefans deze kant opkomen."

TeamNL komt in actie in elf van de tweeëntwintig sporten. Vergeer: "Dat is een mooie startpositie. Het kwalificatietraject is scherp en daarom staan we hier met een heel sterk team."

Nieuwe aanwas 

De vorige Paralympische Spelen zijn pas drie jaar geleden. Met als gevolg dat de paralympische lichting van Tokio grotendeels intact is gebleven. Toch ziet Vergeer ook nieuwe aanwas. "Liefst 28 procent van het team is debutant op deze Spelen, daar zit dus zeker vernieuwing in. Dat is heel mooi. Uiteindelijk hopen we natuurlijk nieuwe talenten te inspireren om ook te gaan sporten."

Ik hoop dat dit een lange traditie gaat worden en ik kijk er ontzettend naar uit.
Esther Vergeer

TeamNL Huis gaat opnieuw open  

Donderdag, de dag na de openingsceremonie, openen de deuren van het TeamNL Huis opnieuw in Parijs. Voor het eerst is er ook tijdens de Paralympische Spelen een plek waar Oranjefans samen komen, sport kijken, sporters ontmoeten en huldigingen vieren. Vergeer: "Dat wordt denk ik een waanzinnig bijzondere ervaring voor de sporters die daar hun prestaties mogen vieren. Ik hoop dat dit een lange traditie gaat worden en ik kijk er ontzettend naar uit."

Deel dit artikel op social media: