Topsport Paralympisch Parijs 2024

Voor het eerst eigen Nederlands TeamNL Huis tijdens Paralympische Spelen Parijs

18 juli 2023
Voor het eerst eigen Nederlands TeamNL Huis tijdens Paralympische Spelen Parijs

Voor het eerst komt er tijdens de Paralympische Spelen in Parijs, volgend jaar, een autonoom Nederlands TeamNL Huis. In het sfeervolle spiegeltheater in Parc de la Villette zijn tijdens de Paralympische Spelen alle fans van harte welkom om de prestaties van onze sporters in oranje mee te vieren. Het eerste stand-alone paralympische TeamNL Huis is een primeur voor Nederland.

Bij eerdere edities van de Paralympische Spelen was er een hotellobby of een zaal ingericht om de fans te ontvangen en medaillewinnaars te huldigen. Nu komt er nu tijdens de Spelen van 28 augustus tot 8 september volgend jaar een eigen Nederlands onderkomen met een volledig programma.

De beide TeamNL Huizen tijdens de Paralympische en Olympische Spelen krijgen een vergelijkbare programmering, gericht op entertainment en sportbeleving. Bezoekers kunnen de wedstrijden live volgen, huldigingen bijwonen en sporters ontmoeten. Daarnaast wordt het huis een podium voor ontmoetingen op zakelijk en maatschappelijk gebied.

Podium om kennis te delen in combinatie met topsport

Voor NOC*NSF is gelijkwaardigheid van de Paralympische Spelen een principieel uitgangspunt. Marc van den Tweel, algemeen directeur: “Nederland heeft een naam hoog te houden op paralympisch gebied en daar zijn we enorm trots op. Dat laten we ook hiermee zien. We willen de paralympische sporters eren en waarderen voor hun inzet en prestaties, net zoals we dat doen tijdens de Olympische Spelen. Ook willen we de supporters een ultieme fanbeleving meegeven.“

Wedstrijden volgen, feestelijke huldigingen én podium voor dialoog over inclusie

Het initiatief voor een Paralympisch huis tijdens de Spelen kreeg al veel bijval. NOC*NSF wil daarom zoveel mogelijk partners betrekken: “Dit huis biedt geweldige kansen om elkaar te ontmoeten tegen de achtergrond van paralympische topsport,” aldus Van den Tweel.

“Zowel overheid, bedrijfsleven als maatschappelijke organisaties agenderen terecht inclusief beleid, maar hebben daarbij behoefte aan kennis en voorbeelden. Dit TeamNL Huis is een ideale locatie voor sessies, debat en presentaties in combinatie met topsport.”

Voortrekkersrol Nederland

Esther Vergeer, zevenvoudig paralympisch tenniskampioen en chef de mission tijdens de Spelen in Parijs, speelt een belangrijke rol bij het door-ontwikkelen van de paralympische sport: “We hebben een verantwoordelijkheid als land waar paralympische sport op topniveau bedreven wordt."

"Daarbij moeten we ons niet alleen richten op de topsportprogramma’s, maar ook op het faciliteren van de breedtesport en het betrekken van álle Nederlanders. De Spelen in Parijs zijn bij uitstek geschikt om de betrokkenheid te vergroten en vorm te geven, met fans, partners en media. Met dit TeamNL Huis in Parijs zetten we een volgende stap op het goede moment; Nederland is er aan toe.”

Foto: Fleur Jong en Marlene van Gansewinkel tijdens de Paralympische Spelen in Tokio (BSR Agency).

Deel dit artikel op social media: