Topsport TeamNL Paralympisch Parijs 2024

Carina de Rooij en Daniel Abraham Gebru vlaggendragers paralympisch TeamNL

22 augustus 2024
Carina de Rooij en Daniel Abraham Gebru vlaggendragers paralympisch TeamNL

Rolstoelbasketbalster Carina de Rooij (44) en wielrenner Daniel Abraham Gebru (39) dragen op woensdag 28 augustus de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Paralympische Spelen van Parijs. Dat maakte chef de mission Esther Vergeer vandaag bekend. De openingsceremonie vindt plaats op Place de la Concorde en op de Avenue des Champs Elysées.

Vergeer: ‘’Carina en Daniel zijn gevestigde namen die heel veel hebben bijgedragen aan de paralympische sport in Nederland. Carina is een icoon in haar sport. Een sterke positieve vrouw die al jaren rolstoelbasketbal op het hoogste niveau combineert met de zorg voor haar gezin. Ook Daniel is een voorbeeld voor velen. Ooit stond hij als 15-jarige vluchteling uit Eritrea zonder geld en zonder paspoort op Schiphol. En inmiddels is hij tweevoudig paralympisch kampioen, maakt hij zich op voor zijn derde Paralympische Spelen en begeleidt hij zelf jong vluchtelingen. Dit zijn twee inspirerende sportmensen die de waarden van TeamNL perfect belichamen.’’

Wauw, ik mag gewoon de vlag dragen! Supergaaf. Ik had dit nooit verwacht en ik ben heel erg vereerd.
Carina de Rooij

Vergeer kon net als tijdens de openingsceremonie van Tokyo 2020 een man en vrouw aanwijzen om de Nederlandse driekleur te dragen, omdat het IPC en IOC gendergelijkheid stimuleren. Carina de Rooij heeft met het Nederlandse rolstoelbasketbalteam meegedaan aan de Paralympische Zomerspelen van 2004, 2008, 2012, 2016 en 2020. Ze won twee bronzen en een gouden paralympische medaille. Daniel Abraham Gebru won in 2016 in de wegwedstrijd. In 2020 was er goud in de tijdrit en brons bij de wegwedstrijd. Hij maakt zich op voor zijn derde Paralympische Spelen.

Ik kreeg de vraag van Esther Vergeer en zei met heel mijn hart: ja! Het is voor mij een enorme waardering en een grote eer.’
Daniel Abraham Gebru
TeamNL tijdens de Paralympische Spelen

Benieuwd welke sporters van TeamNL dit jaar in actie komen tijdens de Paralympische Spelen? En hoe het programma eruitziet? Volg onze sporters op de voet via TeamNL.org.

Deel dit artikel op social media: