Topsport Organisatie

Informeel oriëntatie bezoek Frans NOC aan Thialf

28 mei 2024
Informeel oriëntatie bezoek Frans NOC aan Thialf

In combinatie met een ander bezoek aan ons land, heeft een kleine delegatie van het Franse Olympisch Comité een spontaan oriënterend bezoek gebracht aan Thialf in Heerenveen. Zoals bekend is het IOC in gesprek met de Fransen over de mogelijkheid om de Winterspelen in 2030 te organiseren. Frankrijk beschikt nog niet over een eigen accommodatie voor het langebaanschaatsen. Mocht Frankrijk de Winterspelen inderdaad gaan organiseren, dan hebben ze de keuze tussen aanpassing van een bestaande accommodatie in eigen land of uitwijken naar het buitenland. Naast Italië zou dan ook Nederland in beeld kunnen komen met Thialf.

Dankzij het snel organiseren van een gastvrije ontvangst door Thialf in samenwerking met de KNSB, de gemeente Heerenveen en de provincie Fryslân, kon de Franse delegatie van 3 personen rondgeleid worden door Thialf en geïnformeerd worden over de goede voorzieningen in ons land.

Het gelegenheidsbezoek verliep prettig en informeel, zonder agenda. Er zijn dan ook geen concrete vervolgstappen besproken of verdere afspraken gemaakt. De betrokken Nederlandse partijen stellen het bezoek van het Franse NOC op prijs. Hiermee heeft Nederland kunnen laten zien wat we concreet te bieden hebben. Het is echter te vroeg om conclusies te verbinden aan de interesse van de Fransen. Een concrete keuze van Franse zijde voor het langebaanschaatsen  – mocht Frankrijk gastland worden in 2030 – is niet op korte termijn te verwachten. De komende periode is er in ieder geval regelmatig contact met het Franse NOC in verband met de Olympische en Paralympische Spelen, wat de gelegenheid biedt het gesprek hierover gaande te houden.

Deel dit artikel op social media: