Internationaal Parijs 2024

Drie in Nederland trainende sporters in vluchtelingenteam Parijs 2024

2 mei 2024
Drie in Nederland trainende sporters in vluchtelingenteam Parijs 2024

Het Internationaal Olympisch Comité heeft vandaag aangekondigd dat Dina Pouryounes Langeroudi (taekwondo), Muna Dahouk (judo) én Mohammed Rashnonezhad (judo) zijn geselecteerd om deel te nemen aan het vluchtelingenteam tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Alle drie de sporters trainen momenteel in Nederland en worden ondersteund door het Refugee Athlete Scholarship.

Symbool van hoop en solidariteit

Het IOC Refugee Olympic Team (EOR) voor Parijs 2024 bestaat uit 36 sporters die twaalf verschillende sporten vertegenwoordigen van atletiek tot zwemmen. Deze atleten krijgen steun van vijftien nationale olympische comités. Deze zomer laten ze zien dat sport meer is dan winnen; het draait ook om hoop, solidariteit en vriendschap. Door deel te nemen aan de Spelen werpen ze ook een licht op de uitdagingen waarmee meer dan 100 miljoen vluchtelingen wereldwijd worden geconfronteerd.

Het vluchtelingenteam maakte zijn debuut tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro 2016, een initiatief van het IOC dat sindsdien werd voortgezet tijdens de Spelen van Tokio 2020 en nu ook in Parijs 2024. Vanaf 2026 zal het vluchtelingenteam ook deel uitmaken van de Jeugd Olympische Spelen in Dakar. De sporters komen tijdens de Spelen uit onder de Olympische vlag.

Het Olympisch Comité zet zich met het vluchtelingenteam in om vluchtelingen te ondersteunen tijdens de training, voorbereiding en deelname aan topcompetities. Het doel hiermee is niet alleen om hen te helpen bij de training, maar vooral om zo hun sportcarrière voort te kunnen zetten.

Taekwondo en judo 

Drie van de sporters die zijn geselecteerd wonen en trainen momenteel in Nederland. Zowel Dina Pouryounes Langeroudi als Muna Dahouk maken nu voor de tweede keer deel uit van het vluchtelingenteam, nadat ze eerder al geselecteerd waren voor Tokio 2020. Dina neemt deel aan taekwondo, terwijl Muna deel uitmaakt van het judoteam. Mohammed Rashnonezhad maakt in 2024 zijn debuut op de Olympische Spelen binnen het judoteam. Hij traint sinds 2017 in Nederland en wordt sinds 2023 ondersteund door het Refugee Athlete Scholarship.

Refugee Athlete Scholarship

NOC*NSF heeft samen met de sporters een Refugee Athlete Scholarship aangevraagd bij het IOC. Mede hierdoor kunnen de atleten zich op sportief gebied ontwikkelen en voorbereiden voor de Olympische Spelen.

Lees meer over Dina, Muna en Mohammed via de website van het IOC.

Deel dit artikel op social media: