NOC*NSF Partners

Weg met belastingkopzorgen: RSM geeft topsporters rust

16 april 2024
Weg met belastingkopzorgen: RSM geeft topsporters rust

Met de naderende deadline van 1 mei is het voor topsporters hoog tijd om de belastingaangifte in te vullen. Het is waarschijnlijk niet het meest glamoureuze aspect van hun leven, maar ook topsporters ontkomen niet aan het bijhouden van financiële administratie en het doen van belastingaangifte. Het goede nieuws is dat de belastingaangifte in plaats van mogelijk te betalen kosten, juist financiële voordelen kan opleveren.

Voor topsporters is belastingaangifte vaak behoorlijk complex. Ze hebben regelmatig meerdere inkomstenbronnen en topsport strekt zich zelden alleen uit tot Nederland. Veel topsporters ontvangen een deel van hun inkomen in het buitenland en betalen daar ook belasting over. Denk bijvoorbeeld aan startgelden bij buitenlandse wedstrijden of aan buitenlandse sponsordeals. Om te voorkomen dat topsporters in meerdere landen belasting moeten betalen, zijn er internationale fiscale regelingen getroffen.

De diverse fiscale regels kunnen voor topsporters aanvoelen als een labyrint. Professionele hulp en advies op maat is dus gewenst. RSM, de Accountancy & Tax partner van NOC*NSF, ondersteunt topsporters en sportbonden op het gebied van fiscale en financiële zaken.

Fiscale adviesdagen voor topsporters

Jaarlijks organiseren RSM en NOC*NSF fiscale adviesdagen voor topsporters. In de maanden maart en april staan experts van RSM klaar om topsporters te adviseren tijdens de spreekuren op Papendal of online. Deze adviesdagen zijn voor topsporters de kans om hun vragen over de belastingaangifte of andere fiscale zaken voor te leggen.

BMX-kampioen Judy Baauw is een van de topsporters die gebruikmaakte van de expertise van RSM tijdens de fiscale adviesdagen. Zij vindt de hulp van RSM en de dubbelcheck fijn. 

Ik doe dit elk jaar. Ik ben altijd bang dat er iets misgaat, dus vind ik een dubbelcheck altijd fijn. Voor sporters gelden soms andere regels, bijvoorbeeld met prijzengeld, dus is het prettig als iemand meekijkt.
BMX-kampioen Judy Baauw

Mart Roovers (RSM), Roy Demas (RSM) en BMX-kampioen Judy Baauw tijdens de fiscale adviesdagen op Papendal.  

Zorgeloos focussen op sport  

RSM wordt ook gewaardeerd door andere topsporters die gebruikmaken van de fiscale adviesdagen. Paralympisch handbiker Mitch Valize vindt deze adviesdagen heel handig: "Met de hulp van RSM weet ik zeker dat ik mijn belastingaangifte goed heb ingevuld en kan ik me zorgeloos blijven focussen op mijn trainingen." Olympisch roeister Laila Youssifou sluit zich daarbij aan. De ondersteuning van RSM bij de belastingaangifte is voor haar een zorg minder. 

Via RSM heb ik nu fiscaal advies gehad. Zij zijn experts op fiscaal gebied. Daardoor kan ik me bezighouden met mijn sport en dat is een win-win situatie .
Olympisch roeister Laila Youssifou

Vragen van topsporters

Roy Demas, fiscaal expert van RSM, is betrokken bij de fiscale adviesdagen op Papendal. Hoewel elke topsporter een unieke situatie heeft, zijn er bepaalde vragen die regelmatig terugkomen. Fiscale vragen die bij topsporters leven zijn bijvoorbeeld:  

  • Hoe verloopt de belastingheffing op een olympische bonus?
  • Hoe verwerk ik buitenlandse inkomsten in mijn Nederlandse aangifte?
  • Wat zijn de belangrijkste fiscale consequenties van een voorgenomen verhuizing naar het buitenland?
  • Welk effect heeft de nieuwe Box 3 systematiek op mijn situatie?

Roy onderstreept nogmaals het belang van een tijdige belastingaangifte: "Wacht niet te lang. Te laat indienen kan tot serieuze boetes leiden."

Bijzaken goed regelen

Voor Roy is zijn werk meer dan alleen belastingadvies: "Wat mij aanspreekt in sporters, is hun absolute wil om te winnen. Financiële en fiscale verplichtingen zijn voor hen bijzaken die goed geregeld moeten worden. Als ik daarin mijn steentje kan bijdragen, draag ik indirect ook bij aan een optimale focus en optimaal resultaat voor de sporter."

Fiscaal advies via RSM

RSM is officieel Accountancy & Tax partner van NOC*NSF. RSM adviseert sportbonden en topsporters bij fiscale en accountancy-vragen. Jaarlijks organiseren RSM en fiscaal adviesdagen voor topsporters. Ook is het voor topsporters mogelijk om ook buiten de fiscale adviesdagen contact te hebben met een adviseur van RSM. 

Deel dit artikel op social media: