Topsport Coaching

Inspiratiesessies topsport- en talentcoach van de toekomst

5 maart 2024
Inspiratiesessies topsport- en talentcoach van de toekomst

Het vak trainer-coach is voortdurend in ontwikkeling. Door onder andere de toenemende omvang van de staf en de invloed van data en technologie wordt de rol van de coach steeds veeleisender en complexer. De verschillende Ad Sport opleidingen (uitstroomprofiel Topsport- en Talentcoach) en NOC*NSF bundelen de krachten voor een nieuwe reeks inspiratiesessies ‘Topsport- en Talentcoach van de Toekomst’.

Wat gaan we doen?

Tijdens iedere inspiratiesessie staat een actueel onderwerp centraal. Je hoort, ziet, ervaart en deelt wat er speelt binnen het vak van topsport- en talentcoach. De sessies vinden plaats op verschillende opleidingslocaties in het land. De kennis van docenten, studenten en gastsprekers wordt gebundeld in een inspiratiesessie met ruimte voor discussie

Onderwerpen, data en locaties 

Inspiratiesessie #1 - Monitoring binnen individuele en teamsport 

Dinsdag 19 maart, 13:30 – 17:00 uur 

Locatie: Fontys Sport en Bewegen, Eindhoven 

Sprekers:  

  • Jos Goudsmit – Docent Ad Sport en Onderzoeker Lectoraat Move to Be 
  • Mike van Dijk – Assistent Coach en Data analist FC Eindhoven 
  • Lieve van Mechelen – Docent Ad Sport 

Inhoud  

Het verzamelen en analyseren van data in (top)sportprogramma’s is niet meer weg te denken. De trainer-coach kan deze data gebruiken om beslissingen die genomen worden te ondersteunen en te onderbouwen. Binnen individuele en teamsporten wordt hier gebruik van gemaakt.

We nemen jullie deze middag mee in de achtergrond van het monitoren van data en de toepassing binnen de sport. Jos Goudsmit gaat in op de de theoretische achtergronden en ontwikkelingen binnen onderzoek. Vervolgens zal Mike van Dijk inzicht geven in de toepassing in het voetbal bij FC Eindhoven. Lieve van Mechelen neemt je mee in de toepassing binnen de individuele sport, met name sprint in de atletiek, waarna we ruimte hebben voor een mooie discussie rondom dit onderwerp. 

Schrijf je direct in

Inspiratiesessie #2 – Prestatiegedrag 

Dinsdag 9 april, 13:30 – 16:00 uur 

Locatie: Faculteit Bewegen, Sport en Voeding, Amsterdam 

Sprekers:  

  • Remco Koopmeiners – Docent Ad Sport en Sportkunde HvA, sportpsycholoog Sportmindset Academy 
  • Sven Vermeulen – Student Ad Sport en Volleybalcoach 
  • Tessel van Dongen – Manager TeamNL programma’s Topsport Amsterdam, oud-topsporter Basketball en Sevens Rugby. 

Inhoud 

Prestatiegedrag is belangrijk voor coaches, bonden en NOC*NSF voor het behalen van succes, zowel sportief als in het dagelijkse leven. Binnen de Ad Sport vinden we het belangrijk dat coaches de competenties die horen bij prestatiegedrag kunnen herkennen en ontwikkelen bij hun atleten.  

Tijdens deze middag zullen we nader ingaan op Prestatiegedrag, wat is dat en vooral hoe kun je als coach daaraan een bijdrage leveren? Remco Koopmeiners zal het theoretische kader schetsen zoals wij er bij de HvA naar kijken. Vervolgens zal Sven Vermeulen aangeven wat hij daarvan als student heeft geleerd en hoe hij dat in zijn praktijk als volleybalcoach toepast. Aan het einde gaan zij samen met Tessel van Dongen over het onderwerp in discussie aan de hand van stellingen en vragen vanuit de zaal.  

Schrijf je direct in

Inspiratiesessie #3 – beter leren bewegen 

Dinsdag 21 mei, 13:30 – 16:00 uur 

Locatie: Hanzehogeschool Groningen 

Sprekers: n.t.b.  

Inhoud 

Beter leren sporten en bewegen is een belangrijke voorwaarde voor levenslang, duurzaam, veilig, plezierig en gezond sporten en bewegen. Kortom, het stimuleren van beter leren sporten en bewegen is belangrijk en de rol van de sportprofessional hierbij is groot. Thema’s die centraal staan zijn: meervoudige bewegingsbekwaamheid, motorisch leren, zelfregulatie, beter leren presteren en belasting & herstel. Onze ambitie is dat we op basis van nieuwe kennis en innovaties op de genoemde thema’s mensen beter leren sporten en bewegen. Dit doen we voor individuen en groepen van jong tot oud en van recreatief tot topsport niveau. 

Schrijf je direct in 

Kom je ook? 

Ben je nieuwsgierig naar één of meerdere inspiratiesessies? Meld je dan aan via deze link. Deelname is gratis en we hebben per locatie plek voor maximaal 50 aanwezigen.

Mocht je vragen hebben over de opleiding Associate Degree Sport (Topsport- en Talentcoach), neem dan een kijkje op de verschillende opleidingspagina’s of neem contact op met Marit van Genderen via: marit.vangenderen@nocnsf.nl

Deel dit artikel op social media: