Internationaal Paralympisch

Nederlandse zitskiester gekozen voor eerste Europese paralympische atletenraad

12 februari 2024
Nederlandse zitskiester gekozen voor eerste Europese paralympische atletenraad

Paralympisch skiester Barbara van Bergen zal Nederland vertegenwoordigen in de eerste Europese Paralympische atletenraad. Dat heeft het Europees Paralympische Comité vorige week bekendgemaakt. Van Bergen: “Supertof. En een eer om atleten internationaal te mogen vertegenwoordigen.”

Paralympisch Comité

“Er valt nog veel te bereiken voor de paralympische sport, ook binnen Europa,” aldus het kersverse commissielid dat voor een periode van 4 jaar is aangesteld. Samen met 7 andere atleten zal zij de stem van de atleten vertegenwoordigen binnen het Paralympisch Comité, dat als doel heeft het collectieve belang van Europese atleten met een handicap te bevorderen en verdedigen. Tot nu toe had het comité nog geen atletenraad, iets wat wel gebruikelijk is op nationaal en wereldniveau.

De 8 atleten moeten zich nog organiseren, een voorzitter kiezen en zich voorbereiden op hun taak. Van Bergen heeft er vertrouwen in: “We bouwen het vanaf de grond op, maar ik denk dat we veel te bieden hebben. We hebben allemaal een andere nationaliteit, met een eigen achterban. We brengen veel informatie mee. Ik ben gewend dat de lijntjes vanuit de atletencommissie in Nederland waar ik deel van uit maak kort zijn. Met bijvoorbeeld NOC*NSF, het juridisch topsportloket NL Sporter en de Dopingautoriteit.

Meer mogelijkheden voor Paralympiërs

Op internationaal niveau is dat misschien anders. Maar ik ben ervan overtuigd dat adviezen daadwerkelijk kunnen leiden tot verandering. Door kleine aanpassingen in het proces kunnen we aan het einde van het traject resultaten zien. Ik zet me graag in voor meer mogelijkheden voor Paralympiërs. Hier in Nederland is het redelijk makkelijk om als paralympiër een goede prothese of rolstoelbasketbalstoel te krijgen, maar dat is niet overal het geval. Ik hoop dat we kennis kunnen delen en meer bekendheid kunnen genereren voor deze sporten."

Desgevraagd vertelt Van Bergen wat zij zelf meebrengt naar Europa: “Ik heb ervaring op zowel de Zomer- als de Winterspelen. Ik heb in teamverband gespeeld en ben nu individueel sporter. Ik hoop dat ik al die ervaring kan gebruiken voor deze raad.” Barbara van Bergen nam als rolstoelbasketballer deel aan de Spelen van Beijing in 2008, Londen in 2012 en Rio in 2016. En won bij die laatste twee brons. Als zitskiër nam ze deel aan de Paralympisch Spelen in Beijing en richt ze zich nu op de Paralympische Spelen van 2026.

Paralympische Beweging

Algemeen directeur van NOC*NSF, Marc van den Tweel, reageert enthousiast: “Geweldig dat Barbara is benoemd tot deze atletencommissie. Het is goed dat we sterke internationale bestuurders naar voren schuiven om het belang van de sporters steeds te agenderen. Barbara kan putten uit een jarenlange carrière op het hoogste niveau, en ik heb er alle vertrouwen in dat zij kan bijdragen aan de opbouw van een sterke atletencommissie en daarmee aan de Paralympische Beweging.”

Deel dit artikel op social media: