Sportgeschiedenis

Legendarische judocoach Chris de Korte overleden

17 februari 2024
Legendarische judocoach Chris de Korte overleden

foto: ANP

Oud-judoka en voormalig judocoach Chris de Korte is vrijdag op 86-jarige leeftijd overleden. Onder zijn leiding veroverden de Nederlandse judoka's tussen 1988 en 2012 tien olympische medailles. NOC*NSF wenst de nabestaanden veel sterkte met het verlies.

De Korte was een boegbeeld voor de Nederlandse judo. Als een van de eerste Nederlanders behaalde De Korte in 1958 de zwarte band, de hoogste onderscheiding in de judosport. Zijn toewijding aan de judosport bracht hem in 1965 naar Japan, waar hij een jaar lang intensief trainde in ne-waza en kata. De kennis die hij mee terugnam vormde de basis voor een reeks Nederlandse judosuccessen.

Olympische successen 

De Korte begon in de jaren zeventig als bondscoach van Jong Oranje. Daarna ging hij ook bij de volwassenen aan de slag. Met Angelique Seriese behaalde hij zijn eerste grote successen. Onder leiding van De Korte werd Seriese acht keer Europees kampioene. Daarnaast pakte ze olympisch goud in 1988 en de wereldtitel in 1995.

De olympische titel van Seriese in Seoel (1988) was het startpunt van olympische successen voor De Korte. Tussen 1988 (Seoel) en 2012 (Londen) wonnen Angelique Seriese, Theo Meijer, Mark Huizinga, Edith Bosch, Elisabeth Willeboordse en Anicka van Emden samen tien olympische medailles. Huizinga zorgde in 2000 voor het tweede olympische goud.

Huizinga schrijft "als judoka en als mens" te zijn gevormd door De Korte. "Ik had talent, maar zonder hem had ik niet zoveel gewonnen. Hij heeft me over grenzen geduwd en tegelijkertijd altijd beschermd."

Chris De Korte En Mark Huizinga ANP 760 X 456

Mark Huizinga en Chris de Korte in 2015 (ANP)

Het beste in judotalent naar boven halen 

De Korte werd geprezen om zijn vermogen om het beste in judotalent naar boven te halen en werd in 2005 uitgeroepen tot beste coach van Europa. 

Zijn nalatenschap gaat verder dan medailles. Hij leidde talloze judoleraren op en geloofde in judo als instrument voor persoonlijke ontwikkeling. Tot aan zijn laatste dagen was De Korte actief betrokken bij Judo De Korte, dat in 2009 is overgedragen aan zijn zoons Bas en Willem en dat sinds 2014 wordt geleid door zijn oud-pupil en olympisch trainer Mark van der Ham.

"Het overlijden van Chris de Korte is een verlies voor de Nederlandse judofamilie", schrijft de Judo Bond Nederland. "Wij betuigen ons diepste medeleven aan de familie, vrienden en allen die zijn beïnvloed door de nalatenschap van Chris de Korte. Wij zijn hem grote dank verschuldigd, wetende dat zijn invloed voortleeft in de dojo, op de tatami en in de harten van allen die hij heeft geïnspireerd."

Deel dit artikel op social media: