Sportdeelname Gemeenten Gezondheid

Sportbedrijf Deventer zet ouderen aan tot bewegen met 'Kampioenen'

8 december 2023
Sportbedrijf Deventer zet ouderen aan tot bewegen met kampioenen

In de gemeente Deventer worden ouderen gestimuleerd om deel te nemen aan beweegactiviteiten door middel van de activatie ‘Kampioenen Spelen’. Dit initiatief vanuit het Sportbedrijf Deventer koppelt het digitale platform Sport in Deventer aan een seniorenkrant en enkele andere activatiemomenten. En dat werkt, zo vertellen Chantal Herms en Tim van Beek.

Herms en Van Beek zijn beiden voor Sportbedrijf Deventer werkzaam als verenigingsondersteuner. Om de inwoners van Deventer in beweging te laten komen, gebruiken zij al enkele jaren Sportmatch. “Dit platform, www.sportindeventer.nl, heet het hier, geeft een overzicht van het totale beweegaanbod in Deventer. Het is bedoeld voor alle inwoners van Deventer, en de meesten weten het ook prima te vinden”, aldus Herms. “Maar voor de ouderen, de Kampioenen van de stad, hebben we het aanbod ook in een krant gebundeld, en die combinatie blijkt heel efficiënt te zijn.”

Ouderen zijn de échte Kampioenen

De activatie van de senioren in Deventer kreeg de naam ‘Kampioenen’. Herms en Van Beek zijn er trots op: “Toen we besloten om onze focus te leggen op de ouderen, wilden we dat op een positieve manier doen. Samen met Triple Double hebben we er bewust voor gekozen hen niet met ‘senioren’ aan te spreken, maar met ‘Kampioenen’. De gedachte erachter: de ouderen onder ons zijn de échte kampioenen: Ze weten meer over cultuur en sport. Beseffen wat vriendschap inhoudt. Zitten vol mooie verhalen en ervaringen. En zijn nog energiek genoeg om dit alles met elkaar te delen. De ouderen onder ons zijn échte Kampioenen. En wij vragen hen deze ervaringen met ons te delen!”

Met de ‘Kampioenen’ daagt Sportbedrijf Deventer alle ouderen uit om (weer) deel te nemen aan sport- en beweegactiviteiten. Herms: “Leeftijd is niets meer dan een getal. En zelfs al voel je je wellicht wat oud, dan kan omgang met anderen en de juiste fysieke activiteiten je weer zo jong laten voelen als vroeger. En dat is precies wat sport en beweging biedt! Er zijn zoveel (laagdrempelige) beweegactiviteiten voor Kampioenen die passen bij ieders niveau, ambitie en mogelijkheden. En mocht iemand een beetje hulp daarbij nodig hebben om het passende aanbod te vinden, dan kan ik daar als wijkmakelaar sport en bewegen bij helpen.”

Seniorenkrant

In september 2021 vond tijdens de Nationale Sportweek de aftrap plaats van de ‘Kampioenenactie’. “Daarna doen we zo’n drie of vier activaties per jaar om de belangstelling weer even aan te wakkeren”, vertelt Van Beek. De belangrijkste activatie was in maart van dit jaar, de Kampioenenkrant. Daarvoor hadden Herms en Van Beek bij alle sportaanbieders in Deventer het aanbod voor senioren opgehaald en gebundeld in een krant. “Sportverenigingen, welzijnsorganisaties, wijkverenigingen, iedereen kon zijn aanbod doorgeven. De krant werd huis aan huis verspreid, omdat we geen inzicht hadden in de adressenbestanden van senioren. Dat was ook prima zo, we zijn enorm zichtbaar geweest daarmee, ook voor niet senioren. We hebben heel veel reacties gehad.” Al die reacties liepen via het platform sportindeventer.nl. En senioren kunnen daar blijkbaar prima mee uit de voeten.

Ook ouderen whats-appen

“We merken dat de ouderen ons platform heus wel weten te vinden. Mensen blijven zich inschrijven. Doordat het complete aanbod hier te vinden is, werkt het soms ook voor degenen, die dat wellicht niet zelf doen. We hebben bijvoorbeeld gezien dat na de Koningsspelen – die ook op het platform te vinden waren – ook weer een toename was. Je kunt je voorstellen dat ouders van kinderen die ons bezochten ook het seniorenaanbod zagen en dat aan hun ouders doorgegeven hebben. Na elke activatie constateren we een stijging van het aantal websitebezoekers. Ach, en zeg nou zelf: de meeste ouderen gebruiken inmiddels ook een smartphone en kunnen whats-appen.”

Clubbase

Herms en Van Beek zien de kracht van het platform in de vindbaarheid van alle aanbod en informatie op één plek. Omdat zij daarnaast ook nog verenigingen ondersteunen, maken zij naast sportindeventer ook nog gebruik van Clubbase Deventer, een andere poot van het platform, die de informatie en ondersteuning van de sportverenigingen in Deventer bundelt. Ook in dat verband heeft de activatie ‘Kampioenen’ wat opgeleverd. Van Beek: “Door het benaderen van de clubs om het aanbod voor senioren te verzamelen kwamen we als verenigingsondersteuner plotseling ook in contact met verenigingen of aanbieders, waar we eerder niet zoveel contact mee hadden. Dat is heel waardevol.”

Sluit aan op ambities Sportakkoord

Sportbedrijf Deventer is zeker voornemens de activatie voort te zetten. “De ‘Kampioenen’ past perfect in de in het lokale sportakkoord verwoorde ambities. We werken samen met de andere instellingen uit zorg en welzijn, participeren in het project ‘Lokaal verbinder 50+’ en zijn er enorm trots op hoe onze ondersteuning op één zo’n plek voor iedereen te vinden en te gebruiken is!”

Deel dit artikel op social media: