NOC*NSF Parijs 2024

Jongeren uit Arnhem Oost aan het werk in TeamNL Huis Parijs

15 december 2023
Jongeren uit Arnhem Oost aan het werk in TeamNL Huis Parijs

Tijdens de Olympische Spelen gaat een speciaal vrijwilligers-team aan de slag in het TeamNL Huis, onder meer in de horeca en techniek. Het gaat om vijftig jongeren uit de vijf Arnhem-Oost wijken waar de komende jaren de leefbaarheid en veiligheid worden verbeterd. De jongeren gaan een speciaal programma volgen dat na de Olympische Spelen het perspectief op een baan of opleiding vergroot. Het project maakt deel uit van het veelomvattende Nationaal Programma Arnhem-Oost, waar de Arnhemse burgemeester Marcouch zich sterk voor maakt. De werving en selectie van de jongeren start binnenkort.

Rol bij Olympische Spelen vergroot kansen op arbeidsmarkt

Het TeamNL Huis in Parijs wordt tijdens de Spelen dé plek waar duizenden Nederlandse fans de wedstrijden en huldigingen meemaken. Traditioneel is er in het Huis een groot vrijwilligersteam voor alle uitvoerende werkzaamheden, waarvoor veel animo bestaat. NOC*NSF en Sportcentrum Papendal vinden het belangrijk om een meer diverse groep jongeren de kans te geven om mee te gaan naar Parijs en daarmee een fantastische ervaring op te doen.

Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF: “Het is heel makkelijk om snel in onze eigen sportkringen vrijwilligers te werven; iederéén wil wel mee. Maar wij willen juist ook jongeren aan bod laten komen die niet vooraan staan. Het is fantastisch om aan te sluiten bij het lopende Arnhemse project, waardoor de weken in Parijs echt onderdeel worden van een bredere scholing.”

Het al bestaande Nationaal Programma Arnhem Oost is gericht op kansengelijkheid in wijken waar dit niet vanzelfsprekend is. Doel is het verhogen van leefbaarheid en veiligheid in de vijf Arnhemse wijken, maar ook het verkleinen van achterstanden op het gebied van onderwijs en werk.

Dit bondgenootschap van Arnhem-Oost met NOC*NSF en Papendal is heel belangrijk voor onze jongeren. Ik reken erop dat ze net als de topsporters het beste uit zichzelf gaan halen en dat zij hun internationale ervaringen delen met hun generatiegenoten thuis en op school. Dit is wat wij willen met het Nationale Programma: een nieuwe generatie grootbrengen die de regie neemt over hun leven en omziet naar anderen.
Burgemeester Marcouch van Arnhem
Project Arnhem Oost Facebook

Begin januari 2024 start de werving van de Arnhemse vrijwilligers. Het gaat om 50 jongeren tussen 18 en 27 jaar. Ze krijgen na de selectie en opleiding onder andere ook trainingen over hun verantwoordelijkheid als rolmodel, hoe je het maximale uit jezelf kunt halen en met succes de arbeidsmarkt op kunt. In mei is de groep klaar om aan te sluiten bij de crew voor het TeamNL Huis. Het is de bedoeling om de ervaringen in Parijs te benutten voor een soortgelijke aanpak bij volgende Spelen in 2026 (Winterspelen in Milaan) en 2028 (Zomerspelen in Los Angeles).

Jochem Schellens, directeur Sportcentrum Papendal en verantwoordelijk voor de exploitatie en inrichting van het TeamNL Huis in Parijs: "Ik ben ontzettend trots dat deze mooie samenwerking tot stand is gekomen en kijk ernaar uit om er samen met alle enthousiaste betrokkenen een groot succes van te maken.

De bij het project betrokken partijen - Nationaal Programma Arnhem-Oost, NOC*NSF, Sportcentrum Papendal, sociaal ontwikkelbedrijf Scalabor en de Arnhemse jongerenorganisaties Presikhaaf University, AM Support en Rijnstad – hebben op 14 december een samenwerkingsovereenkomst getekend als formele aftrap van het project.

Deel dit artikel op social media: