Internationaal Voel je thuis in de sport Sportbonden

Marijke Fleuren wint EOC Laurel Award voor uitzonderlijke bijdrage aan sport en gendergelijkheid

7 oktober 2023
Marijke Fleuren wint EOC Laurel Award voor uitzonderlijke bijdrage aan sport en gendergelijkheid

Tijdens de General Assembly van het Europees Olympisch Comité (EOC) is Marijke Fleuren geëerd met de EOC Laurel Award. Deze prijs wordt toegekend aan personen of organisaties die opmerkelijke bijdragen hebben geleverd aan de bevordering en ontwikkeling van sport. De erkenning komt voor Marijke als beloning voor haar jarenlange toewijding aan gendergelijkheid, de rol van vrouwen in de sport en haar inzet voor sport in Europa en wereldwijd.

Marijke zette zich onder meer in voor gendergelijkheid als president van de Europese Hockey Federatie en lid van het uitvoerend bestuur van de Internationale Hockey Federatie (FIH). Daarnaast is ze meer dan zeven jaar lid geweest van de IOC-commissie Women in Sport.

Nationaal en internationaal belangrijk

Naast haar bijdrage aan de ontwikkeling van de Europese en internationale sport, is Marijke ook zeer betrokken geweest bij de sport op nationaal niveau. Bijna dertig jaar geleden werd ze bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) en in 2009 werd ze verkozen tot vicevoorzitter van de nationale bond. Bij de KNHB was ze een leidend figuur in de campagne 'Samen voor Sportiviteit en Respect', waarvoor de bond in 2009 de Europese Fair Play Plaque of Merit en Diploma ontving.

In erkenning van haar grote toewijding aan de sport werd ze in 2014 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en ontving ze in 2018 de FIH President's Award.

Marijke’s betrokkenheid bij de Europese Commissie High-Level Group on Gender Equality in Sport onderstreept verder haar toewijding. Hier heeft ze bijgedragen aan het bevorderen van beleid en initiatieven voor gendergelijkheid op Europees niveau.

Marijke is na voormalig NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis de tweede Nederlander die een EOC Laurel Award wint.

Deel dit artikel op social media: