NOC*NSF Partners

Jongeren inspireren om te innoveren: NOC*NSF samenwerkingspartner van Vakkanjers

27 september 2023
Jongeren inspireren om te innoveren

NOC*NSF is dit schooljaar samenwerkingspartner van Vakkanjers, een jaarlijks educatief programma waarbij jongeren hun technische talenten ontdekken en ontwikkelen. Met Vakkanjers bedenken leerlingen van groep 7 op de basisschool tot en met het vierde jaar van het voortgezet onderwijs een oplossing voor een realistisch maatschappelijk en technisch vraagstuk. NOC*NSF daagt leerlingen uit om te onderzoeken hoe we in de toekomst met elkaar kunnen blijven sporten en iedereen dagelijks sportplezier kan beleven. 

Dit jaar staat het schooljaar in het teken van ‘de Olympische Spirit’. Hierbij staan de volgende olympische en paralympische waarden centraal: vriendschap, respect, excelleren, moed, vastberadenheid, inspiratie en gelijkheid. Leerlingen werken in teams om de Olympische Spelen en andere topsportevenementen op basis van die waarden technisch te innoveren. Ook onderzoeken ze hoe we in de toekomst duurzaam met elkaar kunnen blijven sporten. 

Zo gaan leerlingen de mooiste medailles ontwikkelen, nieuwe sporten bedenken, energie opwekken uit sportprestaties of een ultieme huldiging creëren. Alles om sport nog leuker te maken of zo aan te passen dat het toegankelijk is voor iedereen. 

Wat is Vakkanjers? 

Vakkanjers is in 1999 ontstaan uit een initiatief van technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Via het programma ontdekken en ontwikkelen zij hun talent voor techniek. De Vakkanjers werken elk jaar met een ander maatschappelijk thema. Bijvoorbeeld voor het Rode Kruis, het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de Johan Cruyff Foundation, het Wereld Natuur Fonds, het Van Gogh Museum en ASML. Dit jaar draait het om de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs. 

Ruim 12.000 leerlingen van 250 scholen doen mee aan de vier projecten van Vakkanjers. Vanaf groep 7 van het primair onderwijs tot en met het laatste jaar van het voortgezet onderwijs biedt het traject een compleet programma voor scholen. De beste opdrachten verdienen een plekje in de schijnwerpers. Iedere school kiest een schoolwinnaar die hun ideeën en producten presenteert aan een jury en het publiek tijdens de grote landelijke Vakkanjers Finale. 

Hoe ziet de samenwerking eruit? 

Vakkanjers kijkt verder dan Parijs alleen. Het traject draait om maatschappelijke thema’s die aansluiten bij de Sportagenda 2032. Denk hierbij aan thema’s als inclusie en duurzaamheid. Mede daarom is NOC*NSF dit jaar samen met Sportinnovator samenwerkingspartner van het traject. 

NOC*NSF dacht mee in de ontwikkeling van de opdrachten en zit tijdens de finalerondes in de jury. Namens TeamNL introduceren Jeroen Otter en paralympisch zwemkampioene Chantalle Zijderveld de onderwerpen aan de jongeren. Zo maken zij op een laagdrempelige manier kennis met NOC*NSF en ontdekken ze de maatschappelijke waarde van topsport.  

Meer informatie over Vakkanjers? Kijk op www.vakkanjers.nl of bekijk onderstaande video! 

Deel dit artikel op social media: