Sportdeelname Nationale Sportweek

Bestuurlijk draagvlak drijvende kracht achter succes Nationale Sportweek Overbetuwe

19 september 2023
Bestuurlijk draagvlak drijvende kracht achter succes Nationale Sportweek Overbetuwe

De Nationale Sportweek staat in de gemeente Overbetuwe niet alleen in het teken van sporten. Voor JOGG-regisseur Trudy Wolters-Jansen en haar collega’s is de week een mooie aanleiding om ook aandacht te besteden aan zowel fysieke als mentale gezondheid. “De Sportweek wordt hier heel breed gedragen.”

Tijdens Nationale Sportweek kan het in de gemeente Overbetuwe alle kanten op gaan. Zo rende Erben Wennemars in 2020 mee met The Daily Mile, was er in 2020 en 2021 de feestelijke onthulling van een watertappunt op een basisschool en bracht in 2022 het Poolse damesvolleybalteam een bezoek aan Driel.

“De Nationale Sportweek leeft echt onder onze inwoners, scholen en clubs”, vertelt Trudy Wolters-Jansen, JOGG-regisseur en teamlid van Overbetuwe Beweegt. “Tijdens deze week zetten we niet alleen ons sportaanbod in de spotlights, maar geven we ook leefstijllessen over bijvoorbeeld gezonde voeding, het aangeven van grenzen, omgaan met sociaal media en beweging."

"De insteek van de Sportweek is wat dat betreft helemaal in lijn met het sport- en preventieakkoord in onze gemeente: bewegen, een gezonde leefomgeving en mentale weerbaarheid moeten voor iedereen binnen handbereik zijn.”

Betrokken wethouder rent mee

Het bestuurlijk draagvlak voor de Nationale Sportweek is dan ook groot, vervolgt Wolters-Jansen. “Onze wethouder sport Wijnte Hol, is de hele week op verschillende manieren actief en betrokken. Zo doet hij ieder jaar, samen met mij en heel veel kinderen, mee aan de Daily Mile. Dat is een terugkerend element in onze Sportweek."

"Wij zijn samen hardlopend langs basisscholen gegaan om samen met basisschoolkinderen de Daily Mile te lopen: een mijl, oftewel zo’n anderhalve kilometer in 15 minuten. Ook hebben we in Overbetuwe het concept Sjors Sportief en Creatief omarmd, waar de wethouder zich actief voor inzet tijdens de Sportweek. Dit is een boekje waarin we sportactiviteiten in de gemeente bundelen. Voorafgaand aan het uitdeelmoment plaatsen we een oproepje in onze sportnieuwsbrief om sport- en beweegaanbieders aan te sporen mee te doen."

"Aan het begin van de Sportweek krijgen basisschoolleerlingen een boekje van Sjors Sportief met daarin het sportaanbod van alle deelnemende sport- en beweegaanbieders. De Nationale Sportweek grijpen we dankbaar aan voor de promotie van dit concept en we hebben al van verschillende aanbieders gehoord dat ze hier leden aan overgehouden hebben.”

Nieuws NSW

Organiseert jouw gemeente ook een Nationale Sportweek?

Meld je dan aan als Sportweekgemeente!

 

Speciale openingsceremonies

Ieder jaar bedenken Wolters-Jansen en haar collega’s wel iets speciaals voor een bijzondere opening van de Sportweek. “In 2021 was er een sportfakkel waarmee we het sportieve vuur vanuit de gemeente Overbetuwe doorgaven aan een naastgelegen gemeente. Vorig jaar stond alles in het teken van het WK volleybal en smashten de wethouders van Overbetuwe en Nederbetuwe een bal naar elkaar over.” Het betrekken van het gemeentebestuur is volgens Wolters-Jansen essentieel. “We hebben korte lijntjes en we merken dat de Sportweek dankzij ons netwerk breed gedragen wordt. Daar hebben we dan ook enorm in geïnvesteerd in de afgelopen jaren.”

Nieuwe concepten geïntroduceerd

De Nationale Sportweek staat voor de gemeente Overbetuwe gelijk aan vernieuwing. “Naast het uitlichten van onze bestaande sportactiviteiten, worden ook altijd nieuwe initiatieven gelanceerd. Zo hebben we dit jaar de introductie van Bobby de Beweegbeer: een mascotte die jonge kinderen stimuleert om meer te bewegen. Voor alle inwoners hebben we de wandelchallenge om mensen te motiveren meer te wandelen. Mijn collega’s en ik hebben ieder een eigen doelgroep voor wie we activiteiten organiseren tijdens de Sportweek. Alles komt in die week samen en het liefst bereiken we alle inwoners van Overbetuwe. De Nationale Sportweek, en de kans om mee te liften op de landelijke media-aandacht, laten we dus ook niet liggen.”

NOC*NSF Nationale Sportweek 2023

De NOC*NSF Nationale Sportweek is een landelijk sportevenement dat sporten in de etalage zet en laat zien hoe gezond en vooral hoe leuk sporten en bewegen is. Tijdens de Sportweek zetten honderden gemeenten, sportclubs, sportbonden, bedrijven, het onderwijs en andere sportaanbieders in heel Nederland hun deuren open, organiseren clinics, toernooien en demonstraties. Iedereen kennismaken met (nieuwe) sporten. De Nationale Sportweek is dit jaar van vrijdag 15 tot en met zondag 24 september 2023 en is onderdeel van de European Week of Sport.

Nationale Sportweek

Deel dit artikel op social media: