Topsport Talentontwikkeling

TeamNL onder aanvoering van Jeroen Otter klaar voor EYOF in Maribor

Joris Dieterman 22 juli 2023
TeamNL onder aanvoering van Jeroen Otter klaar voor EYOF in Maribor

Voor 69 talentvolle sporters van TeamNL wacht een bijzondere week. In de Sloveense stad Maribor start zondag het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF). Op dat multisportevenement gaan de beste juniorensporters van Europa met elkaar de strijd aan. TeamNL doet dat onder leiding van chef de mission Jeroen Otter, die zijn ploeg meegeeft groots te denken.

Op Papendal kwam afgelopen week het merendeel deel van de ploeg samen voor de teampresentatie. Het enthousiasme bij die aftrap was groot. “Dat was prachtig om te zien en is altijd aanwezig als sporters voor het eerst deelnemen aan een evenement als dit”, verwijst Otter naar het aanstaande EYOF. “Daar gaan ze hun rugzak vullen met ervaringen die aan de ene kant prachtig zijn, maar tegelijkertijd eng omdat het nieuw is. Sporters komen completer terug en kunnen dat de rest van hun carrière gebruiken.”

“Er zijn allerlei facetten waarmee de sporters in aanraking komen. Zo zijn ze met een andere coach op stap dan waarmee ze de laatste jaren hebben gewerkt en kunnen ze informatie inwinnen bij andere sporten en sporters.”

Volgens Otter is het daarbij de kunst om niet te kijken naar de verschillen, maar juist te focussen op de (veel grotere) overeenkomsten. “Daardoor kan je veel meer van elkaar leren en een completere sporter worden. Datzelfde geldt voor de coaches, begeleiders en juryleden die namens ons in Maribor zijn.”

Sporters komen completer terug van het EYOF en kunnen dat de rest van hun carrière gebruiken
Jeroen Otter

In de brede zin vormt samenwerken een belangrijk onderdeel binnen TeamNL. Het moet eraan bijdragen dat sporters en begeleiders maximaal kunnen presteren binnen hun mogelijkheden. “Het gaat dan niet altijd om de medailles, maar ook over boven jezelf uitstijgen. Er echt voor zorgen dat je het maximale uit jezelf en uit elkaar haalt. En net zo belangrijk is het om te leren van de samenwerking, te genieten van de ervaring en jezelf te ontwikkelen als individu.”

“In 2032, over negen jaar, vinden de Olympische Spelen plaats in Brisbane. Een van de dingen die ik echt voor ogen heb is dat we dan terugkijken op het EYOF van nu en zien dat een significant deel van die olympische ploeg aan de start heeft gestaan in Maribor. Daarmee wil ik ook zeggen: denk groot. Zorg ervoor dat het woord ‘onmogelijk’ nooit in je woordenboek komt te staan. Denk niet beperkt, maar altijd in mogelijkheden.”

Coach van de coaches
Jeroen Otter is sinds vorige maand als coach van de coaches in dienst van NOC*NSF. Zijn uitstapje als chef de mission ziet hij als een eer en een mooie kans. “Het geeft een prachtig inzicht in hoe alles achter de schermen verloopt en hoe serieus NOC*NSF een evenement als het EYOF benadert."

"Daarnaast is het voor mij een perfecte introductie in de zomersporten. Tegelijkertijd: sport is sport, we hebben als coaches allemaal dezelfde uitdagingen en problemen waar we tegenaan lopen. De oplossingen die we zoeken zijn gelijkgestemd. Zo komt mijn rol als coach van de coaches komende week ook zeker naar voren. Met een overzichtelijke groep begeleiders kunnen we informatie aan elkaar overbrengen en van elkaar leren. Dat faciliteren en stroomlijnen zie ik als een van mijn taken.”

EYOF in Maribor

Het EYOF is een multidisciplinair sportevenement voor talentvolle sporters tussen de 14 en 18 jaar oud die klaargestoomd worden voor de top. Net als de 'echte' Spelen kent het EYOF een zomer- en een wintereditie.

Het EYOF in Maribor is van 23 tot en met 29 juli. TeamNL is actief in negen verschillende sporten: basketbal, handbal, judo, mountainbiken, skateboarden, turnen, volleybal, wielrennen en zwemmen.

Foto: Jeroen Otter (BSR Agency).

Deel dit artikel op social media: