Topsport Talentontwikkeling

Jeroen Otter over EYOF: “Deze beleving maakt hongerig naar meer”

29 juli 2023
Jeroen Otter over EYOF: “Deze beleving maakt hongerig naar meer”

Het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) in Maribor zit erop. 69 talentvolle sporters van TeamNL en hun begeleiders keren met een flinke dosis ervaring terug naar huis. Chef de mission Jeroen Otter blikt terug op een bijzondere week.

Vooraf was het enthousiasme bij de ploeg al groot. Hoe heb je dat in Maribor ervaren?
“Als heel positief. Een aantal dingen hadden we echt voor ogen: doe het samen, kijk bij elkaar en leer van elkaar. Als ik nu zie hoeveel contacten er zijn gelegd tussen de verschillende sporten, stemt dat heel erg tevreden. Het is goed om te zien dat de sporters elkaar begrijpen en van elkaar leren, omdat ze uiteindelijk allemaal te maken hebben met dezelfde vraagstukken: hoe bereid ik me voor op een wedstrijd? Hoe zet ik een wedstrijd naar mijn hand? Hoe kan ik mijn coaches en teamgenoten daarbij gebruiken? Dat hebben ze zowel bewust als onbewust met elkaar besproken.”

“Mooi is de support die aan elkaar is gegeven. Donderdag was daarin een goed voorbeeld. Bij 3x3 basketbal zaten ontzettend veel Nederlandse sporters, coaches en zelfs ouders van de verschillende sporten op de tribunes om de ploeg aan te moedigen. Dat is een prachtig beeld dat we deze week vaker hebben gezien.”

Zijn de sporters erin geslaagd het maximale uit zichzelf te halen?
“Van medaillewinnaars tot niet-medaillewinnaars. Zo begonnen we geweldig met de tijdrit van het wielrennen, waar de dames heersten en we ook goud pakten bij de jongens. Of neem Rosalie Reef, die elke wedstrijd beter zwom. Door steeds te leren van haar vorige race, ging het de keer daarop weer een tikkeltje beter. Onder meer door zich te verbeteren in haar voorbereiding en dankzij de besprekingen met haar coach, haalde ze zo elke keer nog meer in zichzelf naar boven. Dat is wat we heel graag zien.”

Hoewel de 3x3 basketballers uiteindelijk nipt verloren, stonden er in mijn beleving winnaars op het veld
Jeroen Otter

“Het 3x3 basketbalteam nam het donderdag op tegen Frankrijk, misschien wel de grootste en sterkste tegenstander. TeamNL móést winnen en ging vol overgave de wedstrijd in. Ze kwamen op voorsprong, maar daarna pakte Frankrijk de leiding. Onze jongens waren weerbaar, lieten hun koppen niet hangen en kwamen terug. Hoewel ze uiteindelijk nipt verloren, stonden er in mijn beleving winnaars op het veld. Ze hebben het uiterste uit zichzelf en uit elkaar gehaald, dat is het belangrijkste. Dat ze niet op het podium staan doet er dan niet toe.”

“Ook de volleybalsters hebben weerbaarheid getoond. Na een succesvolle groepsfase ging de ploeg in de halve finales nipt onderuit tegen Duitsland. Ze streden daardoor een dag later niet om goud, maar om brons. Tegen Hongarije herpakten de meiden zich en streden ze voor wat ze waard waren. Met succes: ze wonnen het brons.”

Acht medailles voor TeamNL
Zeven individuele sporters van TeamNL en één team zagen hun prestaties in Maribor bekroond worden met een medaille. Wielrenners Megan Arens en Gijs Schoonvelde wonnen dinsdag goud bij de tijdrit, waar Jente Koops een bronzen medaille veroverde. Op diezelfde dag won zwemster Rosalie Reef brons op de 100 meter vrije slag. Die prestatie herhaalde ze vrijdag op de 50 meter vrije slag. Bij het judo stond TeamNL eveneens op het podium: Noor Noufal (-48 kg) en Xanne van Lijf (-70 kg) wonnen allebei brons. Zaterdag, op de slotdag van het EYOF, wonnen de TeamNL-volleybalmeiden de strijd om het brons.

Wat zal jou zelf het meest bijblijven van deze ervaring?
“Ten eerste de professionaliteit van dit evenement. Het voelde als een mini Olympische Spelen. De organisatie was geweldig, de faciliteiten waren goed en er was veel publiek aanwezig. Dat zijn in mijn beleving allemaal ervaringen die de sporters zullen bijblijven. Het geeft kracht en maakt hongerig naar meer.”

Het belangrijkste is dat de sporters hebben genoten van dit evenement, dat het ze energie geeft richting de toekomst en dat ze hebben geleerd
Jeroen Otter

“Het belangrijkste is dat de sporters hebben genoten van dit evenement, dat het ze energie geeft richting de toekomst en dat ze hebben geleerd. Dat geldt net zo goed voor de coaches en begeleiders, want ook zij hebben expertise opgedaan bij andere sporten en gelijkgestemden. Het idee is dat dat allemaal gaat leiden tot een bredere ontwikkeling en een groter fundament voor topsportprestaties op langere termijn.”

Over die lange termijn gesproken: gaan we TeamNL-sporters van dit EYOF terugzien in LA en Brisbane, zoals je vooraf aangaf dat voor ogen te hebben?
“Dat denk ik zeker. Niet alleen doordat ze hier goed gepresteerd en veel geleerd hebben, zeker ook vanwege de organisatie rondom de sporter die steeds professioneler wordt. Met blijvende groei in alle expertisegebieden zetten we het fundament voor sporters steeds doordachter neer. Dat moet ervoor zorgen dat sporters zich optimaal kunnen ontwikkelen. Voor stafleden is dan ook een belangrijke rol weggelegd in de kern waar excelleren om draait: kennis uitbreiden en altijd de vragende persoon willen zijn om zo te blijven groeien.”

EYOF Maribor Openingsceremonie
Foto: OFEM Maribor 2023 / EYOF Maribor 2023

TeamNL bij de openingsceremonie van het EYOF in Maribor

Deel dit artikel op social media: