Bonden Sportbonden

Bijzondere motorsportprijs voor wereldkampioen Nancy van de Ven

16 januari 2023
Bijzondere motorsportprijs voor wereldkampioen Nancy van de Ven

Wereldkampioen motorcross bij de vrouwen, Nancy van de Ven, kreeg zondag 14 januari tijdens het KNMV Motorgala, de Hans de Beaufortbeker uitgereikt uit handen van Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF. Deze bijzondere prijs is genoemd naar verzetsstrijder Hans de Beaufort, die in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog per motor vele mensen naar veilig gebied bracht. In 1942 werd hij door de Duitsers gefusilleerd.

De Hans de Beaufortbeker is de belangrijkste motorsportprijs van Nederland. De beker wordt toegekend door het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) aan motorsporters die buitengewoon presteren en ook naast de baan ambassadeur zijn van de sport. De beker kent inmiddels een lange geschiedenis: sinds 1947 reikt de KNMV hem vrijwel jaarlijks uit. De prijs is voor motorsporters wat de Oscar is voor de filmindustrie. Het is voor het eerst dat de prijs naar een solo-winnares gaat. In 2010 ging de prijs naar Nathalie Matthijssen die hem als bakkenist kreeg, samen met haar broer William, voor de WK-titel in de baansport.

Eindelijk wereldkampioen

Na tien seizoenen en maar liefst vijf tweede plaatsen, werd het harde werken van Nancy van de Ven eindelijk beloond: ze werd wereldkampioen motorcross. Voor Van de Ven ging een droom in vervulling: "In de wereldtitel zijn bloed, zweet en tranen gaan zitten. Niet alleen voor mij, maar voor mijn hele gezin. We hebben ongelofelijk veel ellende meegemaakt. Het is echt een supermooie sport, maar het lijkt wel of wij driedubbel de zwarte kant van de sport hebben gezien. Ik ben vijf keer tweede geworden van de wereld. Met diskwalificaties, blessures, motorpech. Tot aan de laatste ronde wereldkampioen zijn en dan vallen, vastzitten in de modder en dan niet meer de finish halen."

In de wereldtitel zijn bloed, zweet en tranen gaan zitten. Niet alleen voor mij, maar voor mijn hele gezin.
Nancy van de Ven

De betekenis van De Beaufort

Marc van den Tweel beschouwt het als een grote eer om de beker te hebben mogen uitreiken : "In de eerste plaats natuurlijk omdat Nancy van de Ven een fantastische sportvrouw is, die eindelijk verdiend wereldkampioen is geworden. Daarbij is ze een inspirerend voorbeeld voor veel jonge, vrouwelijke motorsporters. Haar prestaties zijn van betekenis om de sport ook groter te laten worden onder meisjes en vrouwen."

Voor Van den Tweel, die een groot aantal publicaties op zijn naam heeft staan over de geschiedenis van de Nederlandse motorsport, is ook de historische en actuele betekenis van De Beaufort van belang: "Ik heb me in de loop der jaren verdiept in de persoon Hans de Beaufort. Hij stond pal voor het vrije woord, nam het op tegen onrechtvaardigheid en geweld en toonde een indrukwekkende opofferingsgezindheid. Hij is en blijft daarmee voor mij en vele anderen een bron van inspiratie."

Foto: KNMV

Deel dit artikel op social media: