Sportgeschiedenis Sporthistorie

Sven Kramer krijgt internationale prijs voor olympische carrière

19 oktober 2022
Sven Kramer krijgt internationale prijs voor olympische carrière

Sven Kramer heeft woensdag tijdens het galadiner van de Associatie van Nationale Olympische Comités (ANOC) in Seoul de ‘Outstanding Sporting Career Award’ ontvangen. De 36-jarige schaatser kreeg de prijs vanwege zijn prestaties op de verschillende Olympische Winterspelen. Met de prijs wordt Kramer gelauwerd vanwege zijn succesvolle en langdurige olympische sportcarrière.

"Ik ben vereerd dat ik vandaag de ‘Outstanding Sporting Career Award’ heb ontvangen vanuit de olympische beweging", reageerde Kramer. "Het is een mooie waardering voor mijn olympische carrière die in 2006 begon in Turijn en eindigde in Beijing 2022. Het was een reis met veel hoogte- maar ook dieptepunten, die mij gemaakt hebben tot wie ik nu ben."

Sven Kramer kwam voor het eerst in actie op de Olympische Winterspelen in het Italiaanse Turijn in 2006. Hier behaalde hij zijn eerste olympische medailles: zilver op de 5 kilometer en brons op de ploegenachtervolging.

Na Turijn wist de Fries op de drie daaropvolgende Winterspelen telkens minimaal één gouden medaille te veroveren: zowel in Vancouver 2010 als in Sochi 2014 en PyeongChang 2018 heerste hij op de 5 kilometer. In Sochi was hij met Jan Blokhuijsen en Koen Verweij ook de beste op de ploegenachtervolging.

Kramer kwam op vijf opeenvolgende Spelen in actie en won in totaal vier keer goud, tweemaal zilver en driemaal brons. Hij is hiermee de meest succesvolle Nederlandse man op de Olympische Spelen. Na de Winterspelen eerder dit jaar in Beijing beëindigde hij zijn sportcarrière.

Deel dit artikel op social media: