Sportdeelname Rookvrije sport Gezonde Generatie Gezonde sportomgeving

Bekende sporters roepen op tot een rookvrije sport

28 november 2022
Bekende sporters roepen op tot een rookvrije sport

Michaëlla Krajicek, Teun de Nooijer en Frank de Boer doen mee aan de NOC*NSF-campagne 'De sport wordt rookvrij’. Vanaf vandaag worden verschillende spotjes uitgezonden, waarin de voormalig topsporters terug gaan naar de club waar ze ooit actief waren als jeugdspeler. Lang geleden, toen roken in de kantine, kleedkamer en op het sportveld nog heel normaal was. Inmiddels zijn deze clubs volledig rookvrij. De drie bekende sporters roepen alle clubbestuurders in Nederland op om ook werk te maken van een rookvrije sportomgeving. 

Bekijk hier de video:

Samen op weg naar een rookvrije sport

De ambitie is een volledig rookvrije sport in 2025. Sportbonden zetten zich hier actief voor in en al meer dan 2000 sportverenigingen staan geregistreerd als rookvrij. Met behulp van de campagne ‘De sport wordt rookvrij’ willen sportbonden en NOC*NSF nog veel meer clubs motiveren rookvrij te worden en dat via bordjes aan hun leden te laten zien. De campagne sluit aan bij de bekende campagne ‘De wereld wordt rookvrij’ van de Rookvrije Generatie, en is in nauwe samenwerking met hen ontwikkeld.

Bij buitensportverenigingen is er veel animo om rookvrij te worden. De verenigingen kunnen rekenen op publieke steun. Uit onderzoek blijkt dat 87 procent van de Nederlanders groot voorstander is van een geheel rookvrije (buiten)sportomgeving voor kinderen.* Binnensportverenigingen zijn al rookvrij, maar kunnen meedoen door met borden aan te geven dat ook de buitenruimte rondom de accommodatie, bijvoorbeeld de entree, rookvrij wordt.

Je wilt ze niet confronteren met tabaksrook, want dat is ongezond. Maar daarnaast zijn we ook rolmodel.
Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF

Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF: “Sportiviteit, bewegen, het is onlosmakelijk verbonden met vitaliteit, gezondheid. Daar past roken gewoon niet bij, laten we daar eerlijk in zijn. Kinderen zijn daarbij het allerbelangrijkst. Je wilt ze niet confronteren met tabaksrook, want dat is ongezond. Maar daarnaast zijn we ook rolmodel. Een rookvrije omgeving verkleint de kans dat kinderen en jongeren gaan roken.”

Carla van Gils, voorzitter GvRV en directeur KWF: “Met de campagne De sport wordt rookvrij zet NOC*NSF een prachtige stap op weg naar een Rookvrije Generatie. We hopen met deze campagne nóg meer verenigingen en hun leden enthousiast te maken om sporten zo snel als het kan helemaal rookvrij te maken!”

Sport en roken gaan niet samen

In het Nationaal Preventieakkoord legden de sportbonden, het ministerie van VWS en NOC*NSF de ambitie vast voor een volledig rookvrije sportsector in 2025. Want sport en roken, dat gaat niet samen. Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) steunen de campagne, omdat gemeenten in veel gevallen de verhuurder zijn van sportaccommodaties.

*Bron: Draagvlakonderzoek Tabaksontmoedigingsbeleid 2022 uitgevoerd door Kantar Public in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij

Teun De Nooijer Rookvrije Generatie Foto Wouter Kingma 760X456

Deel dit artikel op social media: