Topsport Sportbonden

Tien medailles voor Nederlandse ploeg op succesvolle World Games

18 juli 2022
Tien medailles voor Nederlandse ploeg op succesvolle World Games

Met een gouden medaille voor biljarter Dick Jaspers en het Nederlandse korfbalteam heeft de Nederlandse ploeg zondag de World Games in het Amerikaanse Birmingham afgesloten. In totaal veroverde Nederland tien medailles op de elfde editie van het mondiale multisportevenement, waaraan circa 4.000 deelnemers uit meer dan 106 landen deelnamen. De elfde editie van het toernooi, dat iedere vier jaar in het jaar na de Olympische Spelen wordt georganiseerd, werd in verband met het verplaatsen van de Spelen van Tokyo niet in 2021 maar dit jaar gehouden.

De Olympische Spelen voor niet-olympische takken van sport, zo worden de World Games ook wel omschreven. Naast korfbal en biljarten staan er onder andere jiujitsu, bowling, inlineskaten, lacrosse, kickboksen en squash op het programma.

Voor sommige van de 34 takken van sport zijn de World Games in zekere zin een voorportaal van de Olympische Spelen. Van sporten als kanovaren, triatlon, gymnastiek en handboogschieten wordt tijdens de World Games op niet-olympische onderdelen gestreden, zoals kanopolo, kanomarathon, duatlon, acrogym, parkour (freerunning) en compoundschieten. In Birmingham beoefende sporten als breaking en sportklimmen zijn door het Internationaal Olympisch Comité aan het olympisch programma van Parijs 2024 toegevoegd.

Hier zijn sporten die we in Nederland niet vaak zien en dat is een gemis. We willen niet voor niets heel Nederland aan het sporten krijgen.
Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF

'Topsport van het hoogste niveau'

Namens NOC*NSF woonden voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg en algemeen directeur Marc van den Tweel het evenement in de Verenigde Staten bij. Van den Tweel was onder de indruk: "Dit is wereldwijd echt heel groot en het is verbazingwekkend dat er in Nederland zo weinig aandacht voor is. Er waren 60.000 toeschouwers bij de openingsceremonie en de wedstrijden worden in meer dan honderd landen live uitgezonden. Ik heb topsport van het hoogste niveau gezien."

Van Zanen-Nieberg vult aan: "Hier zijn sporten die we in Nederland niet vaak zien en dat is een gemis. We willen niet voor niets heel Nederland aan het sporten krijgen, daar horen deze sporten bij. We gaan bekijken of we een route kunnen bedenken waardoor er meer aandacht voor komt en waarbij wij facilitair kunnen ondersteunen."

De volgende editie vindt in augustus 2025 plaats in Chengdu in China.

Tien medailles

In Birmingham namen van 7 tot en met 17 juli 83 Nederlandse sporters deel, onder aanvoering van chef de mission Jan Sjouke van den Bos.

Nederland veroverde tien medailles en verbeterde daarmee de prestatie van de vorige World Games, die in 2017 in Wroclaw plaatsvonden. 

Goud:

  • Noa Man (Parkour, freestyle),
  • Dick Jaspers (Biljart, driebanden),
  • TeamNL Korfbal


Zilver:

  • Mike Schloesser/Jody Beckers (Handboogschieten, compound mixed teams),
  • Noa Man (Parkour,  speed),
  • Donny Donker (Jiujitsu, fighting tot 85 kg);


Brons:

  • Boy Vogelzang (Jiujitsu, fighting tot 77 kg),
  • Ecco van der Veer (Jiujitsu, fighting tot 62 kg),
  • TeamNL Jiujitsu (Mixed teams),
  • TeamNL Touwtrekken (Mixed teams tot 580 kg)

Foto: Compoundschutters Mike Schloesser en Jody Beckers veroverden zilver bij de mixed teams (World Archery)

Deel dit artikel op social media: