NOC*NSF TeamNL

TeamNL brengt sectoren bij elkaar rondom thema excelleren

14 april 2022
TeamNL brengt sectoren bij elkaar rondom thema excelleren

Foto: algemeen directeur Marc van den Tweel van NOC*NSF met presentator Humberto Tan

Kunnen we Nederland beter en mooier maken door de kracht van excelleren? En wat brengt excelleren onze maatschappij? Deze vragen stonden centraal tijdens de conferentie 'Excelleren als maatschappelijke motor' op 14 april. Tijdens de conferentie nam TeamNL in het hart van de topsport, op Papendal, het initiatief om in gesprek te gaan over de waarde van excelleren voor onze maatschappij.

Excelleren gaat over het onmogelijke mogelijk maken, talent activeren, vernieuwen en innoveren, het uiterste uit jezelf halen op het moment dat het erom gaat. Excelleren gebeurt op vele plekken in onze samenleving. Niet alleen in de topsport, maar ook in de wetenschap, kunst & cultuur, muziek, bedrijfsleven, defensie en in de gezondheidszorg. Overal zijn mensen op zoek naar hoe het beter, sneller of mooier kan.

Bijeenbrengen verschillende sectoren

Daarom werden tijdens de conferentie verschillende sectoren bijeen gebracht. Excelleren draagt immers bij aan een beter, sterker en mooier Nederland. En aan het helpen oplossen van de grote maatschappelijke vraagstukken waar we met elkaar voor staan. Bijvoorbeeld rondom duurzaamheid, mensenrechten, de kloof tussen arm en rijk en de toenemende (sociale) onveiligheid.

Tijdens de conferentie gingen de ongeveer 130 genodigden in gesprek met verschillende frontrunners, experts en opiniemakers uit sectoren waarin excelleren een drijvende kracht is.

Toonaangevende sprekers uit verschillende maatschappelijke sectoren, zoals Kim Putters (directeur Sociaal en Cultureel Planbureau), Tim van der Hagen (voorzitter College van Bestuur TU Delft), Gerard Timmer (algemeen directeur NOS), Epke Zonderland (olympisch en wereldkampioen turnen), Koen Weijland (YouTuber en bondscoach E-Oranje) en Evgeniy Levchenko (voorzitter spelersvakbond VVCS en oud-profvoetballer) namen het voortouw om daarmee bruggen te slaan, van elkaar te leren, te versnellen en de handen ineen te slaan richting de toekomst.

Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF, droeg bij aan de discussie vanuit een kritisch perspectief: is het woord excelleren nog wel van toepassing op Nederland? Klopt het zelfbeeld nog? Of zijn we toppositie op verschillende terreinen – van onderwijs tot klimaatadaptatie - ondertussen kwijt?

Lees hier de volledige speech van Marc van den Tweel.

Cats en Hendriks

De middag werd afgesloten met een duo-gesprek tussen vertrekkend technisch directeur van NOC*NSF Maurits Hendriks en zijn opvolger als directeur topsport, André Cats.

Andre Cats Maurits Hendriks Humberto Tan Excelleren 760

André Cats en Maurits Hendriks in gesprek met Humberto Tan

Deel dit artikel op social media: