NOC*NSF Oekraïne Beijing 2022 Paralympisch

NOC*NSF teleurgesteld in besluit IPC om sporters uit Rusland en Belarus niet te weren van Paralympische Spelen

2 maart 2022
NOCNSF teleurgesteld in besluit IPC om sporters uit Rusland en Belarus niet te weren van Paralympische Spelen

NOC*NSF betreurt in hoge mate de keuze van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) om deelnemers uit Rusland en Belarus niet geheel uit te sluiten van deelname aan de Paralympische Spelen, die komende vrijdag in Beijing van start gaan.

Het IPC gaat met dit besluit voorbij aan het heldere en indringende advies van Internationale Olympische Comité (IOC) om deze twee landen tot nader order uit te sluiten van deelname aan internationale sportevenementen. NOC*NSF snapt het dilemma waar het IPC zich voor zag gesteld, maar betreurt dat het IPC de kans heeft laten liggen om zich aan te sluiten bij de krachtige beweging in de internationale sport om Rusland en Belarus te weren van internationale sportevenementen vanwege hun zeer gewelddadige militaire ingrijpen in Oekraïne.

Het IPC heeft wel het besluit genomen om later dit jaar in een Algemene Vergadering met de leden te spreken over het schorsen van Rusland en Belarus als lid van IPC. De Paralympische Spelen starten komende vrijdag 4 maart en duren tot 13 maart.

Eerder deze week heeft NOC*NSF zijn afschuw uitgesproken over de inval in Oekraïne en het brute geweld dat daarbij wordt gebruikt, veroordeeld. Oekraïne en zijn inwoners verdienen alle steun, ook van de sportwereld. We hebben de bij ons aangesloten sportorganisaties opgeroepen om bij de eigen internationale sportorganisaties aan te dringen op het verplaatsen van nu nog in Rusland of Belarus geplande sportwedstrijden en het uitsluiten van deelname van sporters en sportteams uit Rusland en Belarus bij door hen georganiseerde sportevenementen elders.

Deel dit artikel op social media: