Topsport Tokyo 2020

TeamNL is strijdbaar na drie dagen vol hoogte- en dieptepunten

27 juli 2021
TeamNL is strijdbaar na drie dagen vol hoogte- en dieptepunten

De Olympische Spelen van Tokyo 2020 zijn pas drie dagen onderweg. TeamNL heeft inmiddels drie zilveren medailles om mee naar huis te nemen. Ook zijn er al genoeg verhalen waardoor het voelt alsof de Spelen al drie weken oud zijn. Vier sporters en twee stafleden van TeamNL voelen de keerzijde van de Spelen in deze tijd als geen ander. Zij zijn positief getest op het coronavirus en zijn afgezonderd op een hotelkamer.

‘’De afgelopen dagen hebben bewezen hoe veelzijdig topsport kan zijn,’’ begint chef de mission Pieter van den Hoogenband. ‘’En vooral hoe onvoorspelbaar ook. We hebben gelachen en gehuild zoals dat gaat bij een olympisch toernooi. Topsport kent vele gezichten en één ding weet je zeker: in je carrière krijg je ze allemaal een keer te zien.’’

De afgelopen drie dagen hebben de ploeg laten zien dat er geen garanties zijn. Van den Hoogenband: ‘’De internationale topsport rekent onverbiddelijk af op dat ene moment. In je voor en in je nadeel. Annemiek van Vleuten valt en koerst naar zilver. Mathieu van der Poel strijdt en stapt af vanwege de pijn. De handboogschutters stijgen boven zichzelf uit en winnen zilver en zijn twee dagen later één centimeter verwijderd van een volgende plak. Arno Kamminga verzilvert zijn potentie en toont enorme klasse. En zo is er in deze korte tijd al veel meer gebeurd. Gisteravond hebben we even heel kort en veilig de medaille van Arno gevierd. De sporters stonden klappend voor hem op hun balkon. Ik merk dat die momenten de rest van de ploeg inspireren. Het blijft teamwork.’’

Strijdbaar

Het is nog veel te vroeg om een oordeel te vellen over het verloop van de Spelen voor TeamNL volgens de chef de mission. ‘’Het gaat alle kanten op. Er zijn nog 13 dagen te gaan. Op al die dagen zullen we winnen en verliezen. Alle sporters hebben hun eigen verhaal. De balans wordt op 8 augustus opgemaakt."

"Laat ik heel duidelijk zijn als het gaat om ons team. We hebben een professionele ploeg die zich in bijzondere omstandigheden zeer strijdbaar toont. Die valt en opstaat. We liggen niet achter op schema. We liggen ook niet voor op schema. Sport op dit niveau laat zich niet in een schema proppen. We hebben een ploeg die er alles aan doet om de potentie die er is om te zetten in klinkende prestaties. Daarom zijn we hier!’’

Deel dit artikel op social media: