Topsport Tokyo 2020

TeamNL is klaar voor Tokyo 2020: "Nu komt eindelijk het moment om potentie om te zetten in resultaat"

Marieke de Ruijter 22 juli 2021
TeamNL is klaar voor Tokyo 2020: "Nu komt eindelijk het moment om potentie om te zetten in resultaat"

Na een jaar van uitstel en onzekerheid beginnen morgen eindelijk de Olympische Spelen van Tokio. Een jaar later dan gepland vanwege het coronavirus dat de wereld al anderhalf jaar in zijn greep houdt. Ook nu speelt COVID-19 een rol in Japan. Maar de hoofdrol is weggelegd voor de sporters, ziet chef de mission Pieter van den Hoogenband.

Dat de rol COVID-19 nog niet is uitgespeeld is wel duidelijk. Door een positieve coronatest moest skateboardster Candy Jacobs en taekwondoka Reshmie Oogink het olympisch dorp verlaten. Ook een staflid van de roeiploeg testte positief. ‘’Dat is in de eerste plaats natuurlijk een persoonlijk drama voor hen,’’ begint Pieter van den Hoogenband, chef de mission van TeamNL. ‘’Ze hebben alles op alles gezet om hier fit aan de start te kunnen verschijnen en dat zij nu door een positieve test worden uitgeschakeld is verschrikkelijk.’’

Focus

De sporters van TeamNL leven erg met hun teamgenoten mee. ‘’Samen zijn we TeamNL en we voelen allemaal dat het iemand van ons treft. Net als dat we meeleven met bijvoorbeeld de geblesseerde Sherida Spitse en Pieter Braun. Het is zaak om te incasseren en gefocust te blijven. En dat kunnen topsporters als geen ander. Dat hebben ze het afgelopen jaar steeds moeten doen. Wij blijven de maatregelen uit de playbooks naleven en houden de focus op de prestatie.’’

TeamNL was voorbereid op een eventuele positieve test binnen de ploeg. ‘’We wisten dat de kans bestond dat iemand van onze ploeg een positieve test zou afleveren. En dat is helaas gebeurd. Het is een scenario waar we al rekening mee hadden gehouden. Dat zorgt nu voor relatieve rust. De protocollen en onze vaccinatiegraad zijn er om ons te beschermen.’’

Feiten en cijfers
De olympische ploeg die afreist naar Tokio is de grootste vertegenwoordiging van TeamNL op een Olympische Spelen ooit. Het team bestaat uit 288 sporters inclusief reserves. De grootste ploeg tot nu was Beijing 2008, daar zijn 240 sporters in actie gekomen.

Goede sfeer

Ondanks de COVID-gevallen is de sfeer binnen TeamNL goed volgens de chef de mission. ‘’Samen kijken we er reikhalzend naar uit om te mogen beginnen. Dan kunnen we over mooie sport en sportprestaties gaan praten. De ploeg is messcherp. De 288 sporters van TeamNL zijn er klaar voor. Het potentieel is enorm. Nu komt eindelijk het moment om die potentie om te zetten in resultaat. De Oranje Leeuwinnen hebben daarbij al het goede voorbeeld gegeven met de monsterzege op Zambia.’’

Morgen volgt de officiële aftrap van het toernooi met de openingsceremonie. ‘’Onder aanvoering van onze fantastische vlaggendragers Keet Oldenbeuving en Churandy Martina mogen we straks het stadion binnenwandelen. Sporters weten hoe de ceremonie eruit ziet en het is aan hen of ze mee willen lopen. We zijn nummer 39 in het Japanse alfabet dus we zijn redelijk vroeg aan de beurt."

"Laat de ceremonie vooral een mooie start zijn van ruim twee weken sport op het allerhoogste niveau. En ondanks dat we op elf uurtjes vliegen van Nederland zijn, voelen we de steun. Vooral ook doordat we zien wat er allemaal gebeurt rondom het TeamNL Olympic Festival. Nu is het aan ons om de mensen plezier te geven en trots te maken.’’

Deel dit artikel op social media: