Topsport Tokyo 2020

Sporters en begeleiders van TeamNL voorzien van kledingpakket: "Nu gaat het echt beginnen"

Marieke de Ruijter 9 juli 2021
Sporters en begeleiders van TeamNL voorzien van kledingpakket: "Nu gaat het echt beginnen"

Ruim zevenhonderd olympische en paralympische sporters, reservesporters en begeleiders hebben de afgelopen twee weken hun TeamNL kledingpakket voor Tokyo2020 opgehaald. Een enorme logistieke onderneming die vanwege de geldende coronamaatregelen extra uitdagend was. 

Vele meters aan kledingrekken, rijen oranjekoffers en stapels schoenendozen sierden de zalen van Hotel Papendal de afgelopen weken. ‘’Het team dat deze zomer afreist naar Tokio is een stuk groter dan de ploeg die naar Rio ging. En dat merk je wel bij het inpakken,’’ vertelt Ilse van Mierle. Zij is als projectleider bij TeamNL Games Operations verantwoordelijk voor de kledinguitgifte. ‘’Ook voor FILA en Suitsupply is het een enorme operatie.’’

Hoe komt het kledingpakket tot stand?
‘’Daar gaat uiteraard een heel voorbereidingstraject aan vooraf. Ruim van tevoren wordt, natuurlijk samen met onze suppliers FILA en Suitsupply, bepaald wat voor artikelen er in het pakket komen en hoe het pakket er uit komt te zien. We vragen altijd een aantal sporters en begeleiders om mee te denken bij de samenstelling.

‘’Vervolgens maken wij een inschatting van hoeveel mensen er maximaal af zullen reizen naar de Spelen. Dan organiseren we in overleg met de sportbonden passessies voor alle sporters en begeleiders die potentieel naar de Spelen gaan. Zo weten we welke maat iedereen nodig heeft. Op basis daarvan kopen FILA en Suitsupply in. Maar dat gebeurt uiteraard allemaal ruim voor alle kwalificaties bekend zijn. In dit geval zijn die sessies zelfs al eind 2019 en begin 2020 geweest. Dus vanwege het uitstellen van de Spelen zijn er nog veel wijzigingen nodig op het laatste moment. Baanwielrenner Roy van den Berg vertelde bijvoorbeeld op de radio dat zijn bovenbenen in de afgelopen twee jaar nog groter geworden zijn.’’

Wat zit er allemaal in het pakket?
‘’Het zijn eigenlijk twee pakketten. Het eerste is het pakket van FILA dat de sporters tijdens de olympische periode en hun verblijf in Tokio dragen. Dat bestaat uit een mooie wheelbag met daarin vooral sportieve items: korte broeken, lange broeken, T-shirts, hoodies, sweaters en schoenen. Ook het delegatiepak dat gedragen wordt bij eventuele medaille-uitreikingen zit in dit pakket. Daarnaast ontvangt iedereen een FILA-rugzak. Die hebben we gevuld met functionele dingen als een reiskussen, zonnebrandcrème, een sporthanddoekje en handdesinfectiemiddel aangevuld met een paar leuke goodies van onze partners en sponsoren."

‘’Het andere pakket is het representatieve pakket van Suitsupply. Dat is de kleding om te dragen tijdens de openingsceremonie en huldigingen, met daarnaast nog een casual set. En van Princess Traveller krijgt iedereen ook nog een grote oranje koffer en een handbagage koffertje.’’

Wat was de grootste uitdaging?
‘’Deze editie was lang onduidelijk wat er mogelijk was in verband met de coronamaatregelen. Ook konden we geen gebruik maken van de grote zaal in Hotel Papendal, omdat die momenteel in gebruik is als testlocatie voor de GGD. Dat was dus passen en meten met de opslag van spullen. 

‘’En de logistiek rond mondkapjes had ook wat voeten in de aarde. Een deel is rechtstreeks naar Tokio gestuurd, maar voor de reis en de trainingskampen worden de mondkapjes bij de kledinguitgifte meegegeven. Naast het feit dat er verschillende maten zijn, wisselt ook de hoeveelheid benodigde mondkapjes per tak van sport en soms ook nog per persoon.’’

Wat is de reactie van sporters op het pakket?
‘’We ontvangen veel positieve reacties van sporters en begeleiders. Dat is heel leuk om te horen voor het hele team. De kledinguitgifte is ook altijd een leuk moment waardoor iedereen het gevoel heeft ‘nu gaat het echt beginnen.’ Dat is mooi om te zien.’’

Welk item springt er voor jou het meest uit?
‘’Van Suitsupply mochten de sporters kiezen wat ze willen dragen tijdens de openingsceremonie. De mannen krijgen een colbert met de keuze uit een lange of een korte pantalon. En voor de dames is er een pak of een oranje jumpsuit. Dat jumpsuit vind ik echt heel mooi. En FILA heeft een aantal items gemaakt waarin Tokio duidelijk naar voren komt. Die associatie met het organiserende land vind ik ook heel leuk.’’

Deel dit artikel op social media: