Topsport Tokyo 2020

Olympische Spelen van Tokio geopend

23 juli 2021
Olympische Spelen van Tokio geopend

In Tokio zijn de Olympische Spelen vanmiddag officieel van start gegaan. In een vrijwel leeg Olympisch Stadion ontstak de Japanse tennisster Naomi Osaka om 16.48 uur Nederlandse tijd de olympische vlam. Namens TeamNL droegen atleet Churandy Martina en skateboardster Keet Oldenbeuving de Nederlandse vlag het stadion binnen.

De ceremonie begon met drie "eenzame atleten" die afgezonderd van elkaar fietsten, hardliepen en roeiden en "ondanks de pandemie resoluut bleven doortrainen voor de Olympische Spelen". "We begrijpen dat mensen vanuit verschillende standpunten naar de ceremonie kijken, dus het zal een rustig begin van de ceremonie zijn", verklaarde de organisatie.

Later was er onder het toeziend oog van de Japanse keizer Naruhito ook voldoende ruimte voor vuurwerk, dans, lichtshows en ander spektakel. Op het podium in het stadion werden de berg Fuji en de zon getoond, de twee prominente symbolen van gastland Japan.

Na drie kwartier betraden de vlaggendragers het stadion. Nederland betrad als 39ste land het Olympisch Stadion met Oldenbeuving en Martina als vlaggendragers. Na een loopje van een paar minuten verlieten de atleten, die allemaal verplicht een mondkapje droegen, het stadion direct weer.

De Japanse keizer Naruhito opende de Spelen daarna officieel, waarna het vuurwerk weer door de lucht schoot in Tokio.

Deel dit artikel op social media: