NOC*NSF Tokyo 2020

Maurits Hendriks: "Het gaat absoluut lukken om de Spelen veilig te laten plaatsvinden"

21 mei 2021
Maurits Hendriks: "Het gaat absoluut lukken om de Spelen veilig te laten plaatsvinden"

Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, woonde de afgelopen drie dagen op uitnodiging van het IOC de vergaderingen van de zogenaamde 'Coordination Commission' bij. Samen met vier afgevaardigden van andere NOC’s kreeg hij de kans om te advies te geven over de laatste openstaande vragen rondom de organisatie van de Olympische en Paralympische Spelen deze zomer in Tokio.

"Seiko Hashimoto, de voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio, was heel duidelijk," begint Hendriks. "Ze stelde na drie dagen vergaderen vast dat er eigenlijk nog maar heel weinig zaken over zijn waar onduidelijkheid over is. En ze gaf aan dat ze met dat resultaat hoopt het laatste kleine beetje twijfel over veiligheid tijdens de Spelen dat er misschien nog leeft bij de sporters in de wereld weg te nemen."

Veiligheid

Veiligheid is het codewoord. Het organisatiecomité en het IOC doen er alles aan om de Spelen veilig te laten plaatsvinden. Hendriks: "En dat gaat absoluut lukken. We hebben de afgelopen dagen hard gewerkt om de laatste openstaande vragen te beantwoorden en besluiten te nemen. Ook de Gouverneur van Tokio, Yuriko Koike en de minister van Olympische en Paralympische zaken van het Japanse kabinet, Tamayo Murukawa, gaven aan dat zij groot vertrouwen hebben in de manier waarop de Spelen worden georganiseerd. Het moet veilig zijn voor de Japanse bevolking en de deelnemers. En dat zal het zeker zijn."

Chef de mission van olympisch TeamNL, Pieter van den Hoogenband is blij met de berichten vanuit Japan. "Dat zorgt ervoor dat we eventuele ruis die ontstaat door negatief getinte berichtgeving rondom de Spelen voor de sporters weg kunnen nemen. De organisatie heeft de zaken goed voor elkaar. Wij als TeamNL hebben dat ook. Zo kunnen we de veiligheid van onszelf, maar zeker ook van onze Japanse gastheer garanderen. Gezamenlijk kunnen we er een mooie, waardige Spelen van maken."

Negentien testevents

De maatregelen die nodig zijn om de Spelen veilig te laten verlopen  zijn ingrijpend, maar zitten wel heel goed in elkaar ziet Hendriks. ‘’Dat is nu ook bewezen. Er zijn dit jaar 430 internationale sportevenementen georganiseerd over de hele wereld. Daarmee heeft de internationale sportwereld laten zien enorm goed met de Covid-19 maatregelen om te kunnen gaan. Daarnaast zijn er 19 testevents geweest in Tokio waarbij niet één positieve test van een sporter is vastgesteld. Dat bewijst dat alle maatregelen werken.’’

Er zijn dit jaar 430 internationale sportevenementen georganiseerd over de hele wereld. Daarmee heeft de internationale sportwereld laten zien enorm goed met de Covid-19 maatregelen om te kunnen gaan.
Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF

Hendriks benadrukt dat het naleven dan de maatregelen van cruciaal belang is tijdens de Spelen. ‘’Er werd nogmaals heel duidelijk gezegd dat de Covid-maatregelen niet vrijblijvend zijn. Iedereen die zich er niet aan houdt, verliest zijn accreditatie en zit snel in het vliegtuig naar huis.’’ Over de vraag of de sporters van TeamNL de discipline hebben om zich te houden aan die maatregelen maakt Van den Hoogenband zich geen zorgen. ‘’Sporters zijn gewend aan bijvoorbeeld dopingregels en hygiëneprotocollen, dat is niks nieuws. Inmiddels leven we ook al ruim een jaar met Covid-maatregelen. Als ik zie hoe onze sporters daarmee omgaan, dan maakt me dat trots.’’

Laatste rimpels

In de komende weken wordt door het organisatiecomité en het IOC nog gewerkt aan het gladstrijken van de laatste rimpels. Hendriks: ‘’Er wordt bijvoorbeeld gezorgd dat de testcapaciteit op orde is, dat het voor sporters gemakkelijk is om een testafspraak te maken en dat de vervoerscapaciteit wordt uitgebreid. Er wordt gezorgd dat de sporters op een prettige en veilige manier hun maaltijden kunnen verkrijgen in het olympisch dorp. En er wordt hard gewerkt om de buitenruimtes in het olympisch dorp te upgraden zodat het voor de sporters een gezellige en leuke plek wordt. Het is indrukwekkend om te zien hoeveel werk er in de laatste fase door de organisatie nog verricht wordt.’’

Deel dit artikel op social media: