Topsport Paralympisch Parijs 2024 Sportbonden TeamNL

Eerste editie gebundelde parasport EK's in 2023 in Rotterdam

26 mei 2021

Rotterdam is in augustus 2023 de gaststad van de eerste editie van de European Para Championships. Voor het eerst worden de Europese kampioenschappen voor verschillende parasporten allemaal samen gebundeld in en rond dezelfde gaststad; Rotterdam.

Het evenement vindt plaats van dinsdag 8 tot en met zondag 20 augustus 2023 en streeft naar zeven tot tien verschillende sporten, waaronder para-cycling, rolstoeltennis, boccia, goalball, rolstoelbasketbal, rolstoelrugby, paratafeltennis, judo en para schieten. Alle sporten die deel uitmaken van de European Para Championships zijn van belang voor de Road to Paris 2024, aangezien er in Rotterdam paralympische kwalificatiepunten zijn. Er worden circa 1500 sporters verwacht.

Raymon Blondel, voorzitter van het Nederlands Paralympisch Comité en bestuurslid van NOC*NSF, is blij met de komst van het nieuwe evenement. "Ik denk dat parasporten in Europa een equivalent verdienen van evenementen zoals de Asian Para Games en de Pan American Para Games. De Europese Spelen hebben geen para-editie en daarom zijn we verheugd om samen te werken met het Europees Paralympisch Comité, dat ons de mogelijkheid heeft gegeven om aan een afzonderlijke ‘Europese Para-spelen’ te werken."

Jiske Griffioen (Credits Mathilde Dusol)760

Jiske Griffioen (foto: Mathilde Dusol)

Tamara van Ark (Minister van medische zorg en sport) is zeer positief over dit initiatief. "In Nederland streven we ernaar een gidsland te zijn op het gebied van sport en sportevenementen. Met dit Nederlandse initiatief laten we de wereld zien dat parasporten erg belangrijk voor ons zijn en we denken echt dat het helpt om parasporten in het algemeen te professionaliseren."

Rolstoeltennisster en regerend Paralympische kampioene Jiske Griffioen is ambassadrice van het evenement. "Iedereen heeft op de een of andere manier een handicap. We willen laten zien dat we ons concentreren op de dingen die we kunnen doen en niet op de dingen die we niet kunnen doen. En ik denk dat dit concept hier een goed voorbeeld van is."

Deel dit artikel op social media: