Sportdeelname Gezonde Generatie

Via Olympic Moves krijgen leerlingen de kans om nieuwe sporten te ervaren

19 april 2021
Via Olympic Moves krijgen leerlingen de kans om nieuwe sporten te ervaren

Schoolsport speelt een belangrijke rol in de algehele ontwikkeling van leerlingen, maar ook in hun toekomstige beweegpatronen. Dit jaar wordt de 19e editie van Olympic Moves georganiseerd. De schoolsportcompetitie is door de jaren heen uitgegroeid tot de grootste schoolsportcompetitie van Nederland. Ook op het Montessori College in Nijmegen is Olympic Moves inmiddels een vertrouwd begrip: "Via Olympic Moves krijgen leerlingen de kans om nieuwe sporten te ervaren en interesses te ontdekken."

Olympic Moves is niet meer weg te denken op school. Daar zijn Wilbert Lamers, docent lichamelijke  opvoeding op het Montessori College in Nijmegen, én een van zijn leerlingen Teun ter Haar het feilloos over eens. Lamers werkt al elf jaar op het Montessori College. "We zijn een gezonde school en doen veel aan sport. We bieden bijvoorbeeld extra beweeglessen aan tijdens keuze-uren, maar leerlingen kunnen zich ook aanmelden voor naschoolse beweeglessen. Daarnaast hebben we veel extra aanbod om de leerlingen in beweging te brengen, zoals topsportprogramma’s en schoolsportcompetities. Waaronder Olympic Moves."

Via schoolsport zijn leerlingen niet alleen lekker aan het bewegen maar kiezen ze óók vaak voor een sport waar ze anders niet mee in aanraking waren gekomen

Nieuwe sporten ontdekken

Door het uitgebreide sportaanbod werd het Montessori College afgelopen jaar genomineerd voor de  Verkiezing van Sportiefste school van Nederland. Iets waar Lamers veel waarde aan hecht: "Ik zet me dagelijks in om kinderen meer sportplezier te laten ervaren. Via schoolsport zijn leerlingen niet alleen lekker aan het bewegen maar kiezen ze óók vaak voor een sport waar ze anders niet mee in aanraking waren gekomen. Op die manier sporten leerlingen ook met anderen buiten hun vaste vriendengroep om en vormen ze nieuwe vriendschappen en teams. Sport verbindt."

Lamers ziet dit ook veel terug bij Olympic Moves. "Dat vind ik ook de kracht van de competitie." De docent lichamelijke opvoeding levert zelf met veel plezier een actieve bijdrage aan Olympic Moves, zowel op zijn school als bij de organisatie van de regionale finales waar teams van verschillende scholen uit de regio strijden om een finaleplek. "Via Olympic Moves kunnen leerlingen nieuwe sporten ervaren en daarbij nieuwe interesses ontdekken. Hiermee ga je uitval in de sport tegen, omdat ze een sport vinden die ze daadwerkelijk leuk vinden en graag willen beoefenen."

Schoolsport als belangrijke factor

Teun ter Haar is één van de leerlingen van het Montessori College, die jaarlijks meedoet aan Olympic Moves. Hij is op dit moment druk bezig met de voorbereidingen van zijn eindexamens, maar doet al sinds de brugklas actief mee aan Olympic Moves. Teun vertelt: "Ik was altijd al goed in hardlopen en wilde me hier ook graag verder in ontwikkelen. Toen ik een middelbare school moest kiezen, was het sportaanbod op mijn toekomstige school een belangrijke overweging. Dat het Montessori College deelneemt aan Olympic Moves heeft bijgedragen aan mijn schoolkeuze."

Door de jaren heen heeft  Teun veel sporten geprobeerd en in verschillende teams deelgenomen, zoals voetbal, floorball en softbal. "Maar vooral veldlopen", zegt hij. Tijdens één van de edities, waarvoor hij zich voor de veldloop had ingeschreven, werd zijn team ook gekwalificeerd voor het WK scholieren veldlopen in Parijs. "Dat was fantastisch!" zegt hij enthousiast. "Ik heb hele mooie ervaringen door schoolsport, maar dit is wel één van de mooiste dingen die ik heb gedaan op school. Als ik naar een andere school was gegaan die niet meedoet aan Olympic Moves had ik dit niet meegemaakt."

Olympic Moves is inmiddels niet meer weg te denken op het Montessori College. "De meeste mensen bij ons op school weten wat Olympic Moves inhoudt", zegt Teun. “Ook vrienden van mij, die niet per se iets met sport hebben, doen mee.” Lamers stemt in: “Veel leerlingen werven hun eigen teams. Zo worden er ook leerlingen betrokken die zichzelf in eerste instantie niet zouden hebben aangemeld. Bij sommige sporten, zoals voetbal, is er ieder jaar weer veel animo. Daar moeten we selecties houden.” Lamers voegt nog toe: “Dan staan de leraren vanaf de kantlijn te juichen en de leerlingen aan te moedigen.”

Schoolsport is nu, meer dan ooit, een uitlaatklep voor jongeren

Onverminderd enthousiasme

Dit jaar verloopt de organisatie van Olympic Moves vanwege corona anders dan gewoonlijk. De regionale finales, die oorspronkelijk plaats zouden vinden in het voorjaar, zijn verplaatst naar 4 juni in de hoop dat er dan zoveel mogelijk leerlingen samen kunnen sporten. In de tussentijd worden online challenges uitgezet, die de leerlingen tijdens de gymles of thuis kunnen uitvoeren. Daarnaast start er een pilot esports.

Het enthousiasme blijft ondanks corona onverminderd, zegt Lamers: "Ik krijg veel vragen over wanneer we gaan beginnen met de voorbereidingen voor 4 juni. De behoefte om gewoon weer samen te kunnen sporten is groot. Je merkt aan leerlingen dat ze blij zijn dat ze weer actief met elkaar aan de gang kunnen op school. Schoolsport is nu, meer dan ooit, een uitlaatklep voor jongeren."

Over Olympic Moves

Dagelijks zetten de sportbonden zich samen met NOC*NSF in om meer mensen in beweging te krijgen. Kinderen vormen daarin een hele belangrijke doelgroep, omdat tijdens hun jeugd al de basis wordt gelegd voor het ontwikkelen van talenten en beweeg- en leefpatronen. Schoolsportcompetitie Olympic Moves is één van de platformen waarmee NOC*NSF in samenwerking met KVLO Nederland (Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding) en de sportbonden de jongeren wilt bereiken en inspireren met de kracht van sport. Ook Gezonde Generatie is sinds 2020 aangesloten als partner bij Olympic Moves. De Gezonde Generatie is een initiatief van 20 gezondheidsfondsen en heeft als droom én ambitie om in 2040 de gezondste en gelukkigste jeugd ter wereld te hebben in Nederland.

Deel dit artikel op social media: