Topsport Tokyo 2020 TeamNL

Maurits Hendriks: ‘Het belooft de meest spectaculaire Spelen ooit te worden’

Marieke de Ruijter 14 april 2021
Maurits Hendriks: ‘Het belooft de meest spectaculaire Spelen ooit te worden’

Met nog honderd dagen te gaan, gaat het aftellen voor Tokyo2020 nu echt beginnen. In veel sporten is de strijd om kwalificatie nog in volle gang. Ook binnen TeamNL zijn er nog duels uit te vechten. Toch weten we nu al dat TeamNL met de grootste ploeg ooit afreist naar Japan. Maurits Hendriks: "Dat zegt iets over de breedte van de Nederlandse topsport."

"Er gebeurt nog zo ontzettend veel. Afgelopen weekend heb ik bijvoorbeeld het EK gewichtheffen gevolgd," begint Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF. "Dat was briljante sport. Daar zie je TeamNL sporters in actie die er nog alles aan doen om zich te kwalificeren. Enzo Kuworge greep nu nog net naast kwalificatie, maar hij krijgt nog een kans. Hij is een fantastische atleet en kan de eerste Nederlandse gewichtheffer in ruim vijftig jaar worden die de Olympische Spelen haalt. Dat is ongekend. Het geeft aan hoe sporters nog vechten voor de spaarzame kansen op kwalificatie die er nog zijn. Ook in sporten die het grote publiek helemaal niet op de radar heeft."

Het speelveld is ontzettend onvoorspelbaar, niemand weet waar hij precies staat ten opzichte van de concurrentie. Daarom belooft het de meest spectaculaire Spelen aller tijden te worden

Ondanks de recente topprestaties van TeamNL sporters kunnen we ons nog niet rijk rekenen volgens Hendriks. "Het is heel moeilijk om te zeggen waar we nu staan. Daarvoor is er te weinig competitie geweest het afgelopen jaar. Het EK roeien vond bijvoorbeeld afgelopen weekend plaats. Daar zie je de mannen dubbelvier, die afgelopen jaren ongenaakbaar waren, een gevoelige tik krijgen. En de paralympische roeiers Annika van der Meer en Corné de Koning raakten bij de gemengde dubbeltwee hun Europese titel kwijt, met een forse achterstand op Groot-Brittannië. Het speelveld is ontzettend onvoorspelbaar, niemand weet waar hij precies staat ten opzichte van de concurrentie. Daarom belooft het de meest spectaculaire Spelen aller tijden te worden."

Behalve de strijd met de buitenlandse concurrentie, zijn er ook binnen TeamNL nog duels om een ticket naar Tokio gaande. Hendriks: "De onderlinge strijd in het judo tussen Marhinde Verkerk en Guusje Steenhuis is nog onbeslist. Hetzelfde geldt voor die tussen Henk Grol en Roy Meyer en voor Kim Polling en Sanne van Dijke. Zwemster Femke Heemskerk heeft wel een olympisch ticket op zak op de 50 meter vrij ten koste van Valerie van Roon. Het toont aan dat we op al die onderdelen meerdere sporters hebben op het mondiale topniveau."

Grootste ploeg ooit

Terwijl in veel sporten nog gezocht wordt naar kwalificatiemomenten, is al duidelijk dat TeamNL deze zomer afreist naar Tokio met de grootste ploeg ooit. Hendriks: "Dat is geen doelstelling op zich. Maar het zegt wel iets over de breedte van de Nederlandse topsport en over hoe TeamNL zich blijft ontwikkelen. Die grote ploeg vergroot ook de druk op ons, om voor al die sporters alles zo goed mogelijk te regelen in een ongelooflijk uitdagende situatie. We moeten zorgen dat ze gevaccineerd zijn, dat het transport geregeld is, dat ze veilig kunnen acclimatiseren en veilig verblijven in Tokio. En dat de kans op uitsluiting, bijvoorbeeld door 'nauw contact' met iemand met corona, zo klein mogelijk wordt. Dat is wel een klus om te klaren."

Covid-19 liason officers

Om die klus in goede banen te leiden, zijn twee 'Covid-19 liason officers' toegevoegd aan de staf van TeamNL. "Alle coronamaatregelen vragen extra voorbereiding en handelingen. De maatregelen moeten worden uitgevoerd en iedereen moet goed geïnformeerd worden. Daarnaast moeten de maatregelen niet afleiden van de reden waarom we straks in Tokio zijn, namelijk presteren en excelleren. Die verantwoordelijkheid ligt bij de liaison officers en hun team."

"We zijn heel blij dat we oud-hockeykeepster Joyce Sombroek en oud-shortracker Wilf O’Reilly bereid hebben gevonden die taak op zich te nemen. Zij zijn toegevoegd aan onze zogenaamde 'task force covid-19' die als doelstelling heeft de inbreuk van covid-19 op de situatie voor de sporters zo klein mogelijk te houden."

Deel dit artikel op social media: