Topsport Maatschappelijke inzet TeamNL

Maurits Hendriks: als het in jou borrelt en bruist moedig ik maatschappelijke inzet aan

3 april 2021
Maurits Hendriks: als het in jou borrelt en bruist moedig ik maatschappelijke inzet aan

Als topsporter is je eerste prioriteit presteren. Je leven staat in het teken van jouw sport. Maar wat als je jouw kracht als topsporter wil gebruiken om maatschappelijke thema’s aan te snijden? NOC*NSF kan je helpen. Maurits Hendriks aan het woord.

"Laten we voorop stellen dat je nergens toe verplicht bent," begint Maurits Hendriks, technisch directeur bij NOC*NSF. "Topsporters hebben een druk leven en van hen wordt in eerste instantie verwacht dat ze presteren. Het is mooi om te zien dat maatschappelijk engagement groeit en dat sommigen zich verantwoordelijk voelen om zich maatschappelijk in te zetten. Dat juich ik alleen maar toe. Maar als je al je energie nodig hebt om te je focussen op beter worden en je prestaties, dan is dat natuurlijk oké."

"We zien we dat maatschappelijke betrokkenheid onder jongeren groeit, bijvoorbeeld als het gaat over racisme of de toekomst van onze planeet," vervolgt Hendriks. "Sommige topsporters voelen die betrokkenheid natuurlijk ook en hebben, met name door social media, de kanalen om daar impact mee te maken."

Sporters die de behoefte voelen om zich voor maatschappelijke vraagstukken in te zetten moeten dat met de juiste motivatie doen zegt Hendriks: "Als het in jou borrelt en bruist en je voelt echt betrokkenheid bij een ontwikkeling of thema, dan moedigen we maatschappelijke inzet zeker aan. Maar zorg ervoor dat het thema je aan het hart gaat. Denk dus na over waar je een mening over hebt of waar je je voor wil inzetten. Zorg dat het bij je past. Als je motivatie niet oprecht is prikken mensen daar doorheen."

Drie maatschappelijke thema's

NOC*NSF heeft drie maatschappelijke thema’s uitgekozen waar de komende tijd de focus op komt te liggen: inclusiviteit, vitaliteit en duurzaamheid. Die thema’s zijn met name gekozen om wat focus aan te brengen in de maatschappelijke inzet van TeamNL, vertelt Hendriks. "We willen niet met hagel schieten. We willen resultaat halen en daarom brengen we focus aan. Deze thema’s vinden we logisch omdat ze heel dicht bij TeamNL staan."

"Inclusiviteit omdat we per definitie een multireligieus, multiraciaal en multi-etnisch team zijn. En daarnaast omdat bijvoorbeeld de emancipatie van paralympische sporters voor ons van groot belang is. Het thema vitaliteit is gekozen omdat topsporters als geen ander weten wat een vitale leefstijl inhoudt. Het is dus ook geloofwaardig om ons daarvoor in te zetten. En duurzaamheid omdat we ons door het vele reizen van ons team realiseren dat we moeten nadenken over de carbon footprint van onze verplaatsingen."

Inspiratie

Als je als topsporter maatschappelijk aan de slag wil, biedt NOC*NSF ondersteuning. Hendriks: "We bieden inspiratie om te kijken welke maatschappelijke thema’s bij de topsporter passen. Ook zijn er verschillende activaties waar we als organisatie bij betrokken zijn. Zo kunnen we de koppeling met een sporter en een bepaald maatschappelijk thema maken. Het is belangrijk dat sporters zich kunnen inzetten voor de thema’s waar zij veel affiniteit mee hebben."

Wil jij je ook maatschappelijk inzetten? Vul dan hier de vragenlijst in. Jouw antwoorden worden omgezet naar een maatschappelijk portfolio. Voor jou een mooi document waarin jouw maatschappelijke voorkeuren samengevat staan. Voor ons ideaal om een passende match te maken. Ben jij al maatschappelijk actief en wil je jouw verhalen delen? Graag! Mail ons via inzetteamnl@nocnsf.nl.

Deel dit artikel op social media: