Topsport Beijing 2022

IJshockeyvrouwen krijgen ondersteuning van NOC*NSF en IOC op weg naar Beijing2022

22 april 2021
IJshockeyvrouwen krijgen ondersteuning van NOCNSF en IOC op weg naar Beijing2022

De Nederlandse IJshockeyvrouwen krijgen op weg naar de Winterspelen van Beijing2022 ondersteuning van NOC*NSF en het ondersteuningsfonds van het IOC, Olympic Solidarity. Volgens Theo van Gerwen, algemeen directeur bij IJshockey Nederland stijgt hiermee de kans op deelname aan de Olympische Spelen.

"Natuurlijk zijn we hier super blij mee," begint Theo van Gerwen. "Dit is een dikke pluim voor alle speelsters en begeleiding die met minimale middelen goede prestaties hebben neergezet. Samen proberen we vrouwenijshockey in Nederland naar een hoger plan te krijgen. En dit is daarvoor wederom een mooie stimulans."

Ook Maurits Hendriks, technisch directeur bij NOC*NSF, is verheugd dat hij de ijshockeyvrouwen welkom kan heten binnen TeamNL.  "We willen graag zo veel mogelijk sporten in TeamNL vertegenwoordigd zien. We zouden het een verrijking vinden van onze winterploeg als in Beijing een teamsport mee zou doen. De ijshockeyvrouwen hebben de laatste jaren een aantal mooie resultaten geboekt met twee maal de promotie naar een hogere divisie. IJshockey is geen sport met veel vrouwenteams in Nederland. Dus dat was een moeilijke route. Dat ze toch op dit niveau zijn gekomen verdient waardering en ondersteuning."

We zouden het een verrijking vinden van onze winterploeg als in Beijing een teamsport mee zou doen
Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF

Nog twee hordes

De ondersteuning komt er in de vorm van een bijdrage vanuit Olympic Solidarity, het grote ondersteuningsfonds van het IOC, en vanuit NOC*NSF. De impuls komt op een mooi moment voor de ijshockeysters die met twee Olympische Kwalificatie Toernooien voor de boeg nog twee grote hordes moeten nemen voor deelname aan de Olympische Spelen. Hendriks: "We hebben voor de ondersteuning vanuit NOC*NSF drie fases vastgesteld. De eerste fase van financiering begint nu. Daarin ondersteunen we de ploeg richting het OKT in Polen in oktober. Mocht dat succesvol verlopen dan loopt de ondersteuning door tot de laatste horde voor Beijing, het OKT in november. En als plaatsing voor de Olympische Spelen daar lukt, dan volgt ook de laatste stap van ondersteuning in dit traject tot aan Beijing."

Van Gerwen: "Normaliter zouden we één trainingskamp kunnen organiseren vlak voor het OKT in oktober. Nu kunnen we in juni en in augustus een trainingskamp organiseren en met elkaar voorbereiden op het eerste OKT in Polen. Dat was simpelweg nooit mogelijk geweest zonder deze ondersteuning. Nu kunnen we met een gedegen voorbereiding afreizen en daarmee stijgen natuurlijk ook onze kansen."

Parallel met Oranjeleeuwinnen

Maurits Hendriks ziet in de ontwikkeling rond het vrouwenteam een parallel met het vrouwenvoetbal. "Net als veel jonge voetbalsters trainen ook meisjes die ijshockeyen vaak mee met jongensteams. Dat heeft een positief effect op de ontwikkeling van zo’n jonge sporter. En dat is misschien wel één van de succes factoren van de Oranjeleeuwinnen."

Teamnl Ijshockey Vrouwen Team 760

De Nederlandse ijshockeyvrouwen

Deel dit artikel op social media: